donderdag 30 augustus 2018

CV-ketel nog altijd populair, terwijl deze moet verdwijnen

Hoewel de traditionele cv-ketel zou moeten verdwijnen, is de verkoop ervan het afgelopen juist toegenomen. Van de grootste gasverbruiker in huis zijn er in 2017 15.000 meer verkocht dan in het jaar ervoor. Zo blijkt uit cijfers van Natuur & Milieu. 

In 2017 werden maar liefst 425.000 nieuwe cv-ketels verkocht, dat is bijna 4 procent meer dan in 2016. De meeste ketels werden aangeschaft ter vervanging van kapotte cv-ketels. Daarnaast steeg ook de levering aan nieuwbouwwoningen. “Dat is opmerkelijk”, zo vindt milieuorganisatie Natuur & Milieu. “Het is met name bijzonder te noemen omdat Nederland juist van het gebruik van aardgas af moet. De cijfers staan haaks op de afspraken in het Energieakkoord.”

Dure duurzame alternatieven

De aanhoudende - en zelfs stijgende - populariteit van cv-ketels is te verklaren, zo vertelt Natuur & Milieu. De alternatieven voor cv-ketels, zoals warmtepompen, zijn aanzienlijk duurder. Hoewel woningen al prima ‘gasloos’ verwarmd kunnen worden, worden nieuwbouw woningen nog steeds met gasaansluitingen opgeleverd. Dat zit hem voor een deel in het feit dat oude bouwplannen alsnog worden uitgevoerd nu de financiële crisis achter de rug is.

De cijfers zijn overigens niet alleen maar ontmoedigend. Ook de verkoop van zogeheten schone ketels steeg ook flink. Zo werden er afgelopen bijna 70.000 warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels verkocht. Daarmee blijkt de eerdere stijging in verkoop van schone ketels niet door te zetten. Teleurstellend is dat het nog altijd véél minder zijn dan het aantal verkochte niet-duurzame cv-ketels, aldus Natuur & Milieu.

Gasvrij maken of bouwen 

Volgens de plannen van het Kabinet, die uiterlijk 2030 de gaskraan in Groningen wil dichtdraaien, moeten er dan 2 miljoen huishoudens gasvrij zijn. Twintig jaar later (2050) moeten alle woningen in Nederland volledig van het aardgas af zijn. Dat betekent dat er vanaf nu ieder jaar tienduizenden woningen moeten worden aangepast naar gasvrij of worden gebouwd zonder gasaansluiting. 

Energie vergelijken en overstappen 

Een oplossing om de keuze voor gasvrij aan te moedigen zou een hogere prijs voor gas kunnen zijn. Of moeten zijn, zo vindt onder meer Natuur & Milieu. Op die manier wordt het aantrekkelijker om over te stappen op een van de duurzame alternatieven. Het is nog niet zover, maar ook al voordat de gasprijzen om die reden worden verhoogd, is het dus goed om eens te kijken naar een voordelige aanbieder. Energie besparen begint immers bij vergelijken en overstappen.