9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

De energietransitie: wat regelt de overheid, wat regel jij?

De energietransitie, daar hebben of krijgen we allemaal mee te maken. Iedereen in Nederland. Alleen al omdat we als aardgasland van het aardgas af moeten. Volgens de afspraken moet ons land in 2050 CO2-neutraal zijn. Je woning verwarmen met aardgas is dan vrijwel geen optie meer. Maar wie regelt dat eigenlijk? De overheid? Of kun je zelf ook iets doen?

De overheid is de kartrekker, dat is zeker. Alle gemeenten in het land moeten uiterlijk 2021 een plan op tafel leggen waarmee ze laten zien hoe zij de energievoorziening in hun gebied straks geregeld hebben. Dat moet tot in detail: per wijk. En dat is mooi, want daarmee weten alle bewoners en huiseigenaren wat ze te wachten staat. 

De gemeente: belangrijke speler in de transitie

Heb je plannen om zelf te verduurzamen en van het aardgas af te stappen? Voordat je actie onderneemt: vraag bij jouw gemeente wat de met jouw wijk van plan zijn. Misschien staan er collectieve projecten op stapel. Of komt er stadsverwarming. Of misschien moet je als huiseigenaren zelf alles regelen. Goed dus om eens bij je gemeente aan de bel te trekken.

Dát de gemeente een belangrijke speler is in de energietransitie, daar zijn velen het over eens. Zoals de ondervraagden uit het Bewonerspanel van Feenstra, een groep van 3.000 bewoners en huiseigenaren beantwoordde vragen over de rol van de gemeente in de energietransitie. De overheid moet er in elk geval tot aan de voordeur voor zorgen dat wij als bewoners van de gemeente duurzame energie kúnnen gebruiken, zo vindt 87% van het Bewonerspanel. Bijna 35% vindt zelfs dat de gemeente álles moet regelen.

Wat je zelf kunt doen

We verwachten dus nogal wat van de gemeente waar we wonen. Niet zo vreemd, en logisch zelfs, want de energietransitie is een groot vraagstuk. Maar, wat kun je zelf zoal doen? Welke maatregelen kun je als huiseigenaar nemen? Een warmtepomp bijvoorbeeld. Of een zonneboiler of zonnepanelen. Ook komen er steeds meer lokale burgercollectieven om gezamenlijk duurzame energie (warmte) op te wekken.

Wat altijd een slimme keuze is, zijn zonnepanelen. Want daarmee beperk je het gebruik van fossiele brandstoffen, help je het milieu én bespaar je op energiekosten. En dat laatste is een fijne bijkomstigheid, niet waar? Extra fijn aan zonnepanelen is dat ze zo mooi passen bij ons Nederlandse klimaat. We hebben meer dan voldoende zonuren om alles uit je zonnepanelen te halen. 

Zelf besparen op je energie 

Er is dus het een en ander dat je zelf kunt doen om de energietransitie op gang te helpen én te versnellen. De energietransitie is vooral iets dat we samen doen. Verduurzamen doe je samen. Wat je wél echt helemaal zelf kan doen, is besparen op je energie. Bijvoorbeeld door energieleveranciers te vergelijken. En dat kan heel snel en gemakkelijk hier op energievergelijker.nl.

 

Bespaar
ca €650 per jaar