9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Die hogere energieprijzen, wanneer gaan die dan in?

Extreem hoge energietarieven, die enorm hoge energierekening… Al weken is het groot nieuws. Maar tot op heden zijn er niet veel huishoudens die er wat van merken. Het gaat gebeuren, maar wanneer dan precies? En merkt iedereen het tegelijk?

De energietarieven rijzen de pan uit. Al weken lezen we er over in de kranten. Steeds meer huishoudens vrezen die torenhoge energierekening, maar er zijn nog maar weinigen die nu al meer betalen. Wanneer die hoge rekening op de deurmat valt, is niet met zekerheid te zeggen. Het hangt af van het type energiecontract dat je hebt én van wanneer je huidige contract afloopt.

Per wanneer betaal jij die hogere energieprijzen? 

Dit is natuurlijk de vraag die iedere energieconsument beantwoord wil hebben. Daarom eerst in het kort en helder op een rij:

Algemeen:

  • Loopt je huidige tijdelijke contract nu af? Dan wordt ook de rekening nu hoger.
  • Heb je een variabel contract? Op 1 januari 2022 worden de energietarieven aangepast. Houd er rekening mee dat energieleveranciers de tarieven in de huidige bijzondere situatie wellicht eerder verhogen.

Uitzonderingen:

  • Heb je een variabel contract bij Vandebron? Dan betaal je van 1 november 2021 al meer. 
  • Zit je bij Welkom Energie? Dan ga je op 1 november over naar Eneco en betaal je vanaf dan meer. 

Verschil per energiecontract  

Heb je een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven en staat dit voor één, twee, drie of vijf jaar vast, dan blijf je het tarief betalen dat gold toen je het contract afsloot – de kans is in dit geval dus groot dat je goed zit. Check wél even wanneer je contact precies afloopt.

Het advies dat wordt gegeven in de situatie van een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven is: doe nu even niets. Loopt je contract nog langer door dan een half jaar, dan zijn tegen die tijd de energietarieven waarschijnlijk lager dan nu. Verwacht wordt namelijk dat de huidige hoge tarieven tijdelijk zijn, een kortstondige piek.

Heb je momenteel een variabel contract? Doorgaans worden de energietarieven jaarlijks op 1 januari (en op 1 juli) gewijzigd. Voor nu kun je er vooerzichtig vanuit gaan dat je tot 1 januari 2022 je huidige tarief blijft betalen – vanaf januari volgend jaar veranderen te tarieven wél.

Weet je binnenkort of tegen die tijd wat de nieuwe tarieven worden, dan kun je alsnog uitzoeken en beslissen of overstappen dan verstandig is. Oftewel: rond die tijd energieleveranciers vergelijken dus. Dit laatste kun je natuurlijk altijd doen om de ontwikkelingen in de gaten te houden. 

Bespaar
ca €650 per jaar