9,2
2111 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2111 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Een hittegolf, dus een mega opbrengst van je zonnepanelen. Of toch niet…?

Nederland zit middenin een hittegolf. Woensdag braken we een 75 jaar oud hitterecord en op donderdag tikken we zelfs de 40 graden aan. De thermometers schieten door het dak en de zon maakt overuren, dat kan niet anders betekenen dan een recordopbrengst van zonnepanelen. Of werkt het anders…?

Het klopt, schijnt de zon volop en is de lucht strakblauw, dan leveren zonnepanelen merkbaar meer energie. Met de huidige zomerse dagen zitten eigenaren van zonnepanelen dus gebakken. Maar naast zonuren zijn er meer factoren die van invloed zijn op de werking en opbrengst van zonnepanelen. Zoals de temperatuur bijvoorbeeld.

Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen hangt van meer af dan alleen zonnestralen en zonuren. Er zijn meer factoren die van invloed zijn op hoe goed en hoeveel energie de panelen omzetten vanuit zonnestralen. Zo speelt temperatuur een belangrijke rol. Sterker nog, hoe hoger de temperatuur hoe lager de opbrengst van zonnepanelen. Het klinkt tegenstrijdig, maar de techniek werkt nu eenmaal beter onder koele omstandigheden.

Een ander aspect is stof en vuil. Het heeft nu al een tijdje niet geregend. Dat betekent dat er op de panelen een laagje vuil ontstaat. Het langer het niet regent hoe moeilijker de zon zijn stralen door dat vervuilde oppervlak kan laten doordringen. Het is niet veel, maar de opbrengst is hierdoor lager. Hopen op een stevige hoosbui dus.

Warmterecord dus opbrengstrecords?

Temperatuur en uitblijvende regen dus, twee weersinvloeden die directe invloed hebben op de prestaties van jouw zonnepanelen. Ook het aantal zonuren is logischerwijs van invloed op de energieopbrengst. De langere en zonnigere dagen van dit moment compenseren dus enigszins de invloed van de extreem hoge temperaturen. Is de lucht ook nog eens helder en blauw dan werken zonnepanelen nóg beter.

Gaan we met de huidige warmterecords ook een record breken in de opwekking van zonne-energie? Waarschijnlijk niet. De dag met de meeste zonuren - 21 juni - is al geweest, daar gaan we dit jaar niet meer overheen. Wellicht zullen er gedurende deze maand dagrecords sneuvelen. De kans is groot, want de hittegolf is nog niet op z’n eind. En er worden nog veel warme zomerdagen verwacht.

Bespaar
ca €400 per jaar