9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Eigenaar zonnepaneel is btw-ondernemer

Nederland krijgt te maken met een nieuwe fiscale regeling op het gebied van energie opwekken: wie zonnepanelen heeft en stroom tegen een vergoeding levert, is ondernemer voor de btw.

Zijn particulieren die stroom opwekken met zonnepanelen en een vergoeding krijgen als ze die terug leveren aan het net, nu wel of geen 'ondernemer' met btw-plicht? Staatssecretaris van Financiƫn Frans Weekers hakte de knoop door:

"In algemene zin is sprake van btw-plicht als de particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan zijn energieleverancier", luidt de nieuwe regel.

Moeilijk meetbaar
Dit klinkt simpel, maar de praktijk leert dat het erg moeilijk te meten is wat er precies wordt teruggeleverd en hoe dat btw technisch verrekend moet worden. Wie een eenrichtings- of terugloopmeter heeft, weet in principe alleen wat het gesaldeerde verbruik is en niet exact hoeveel hij of zij voor teruglevering heeft geproduceerd. Energieleveranciers hanteren voor particulieren die minder stroom aanleveren dan ze afnemen van de leverancier, doorgaans een salderingsregeling.

Interessant om btw-ondernemer te zijn?
Het belangrijkste voordeel van de btw-ondernemer is dat deze de betaalde btw over de aanschaf van de zonnepanelen en omvormers fiscaal mag aftrekken. Dat kan om honderden euro's gaan. Maar vervolgens is de vraag hoe het sommetje uitpakt, als je de prijs voor de stroom van de eigen panelen wegstreept tegen de prijs van de stroom die het energiebedrijf levert.

Het ministerie van Financiƫn en de energiesector gaan de binnenkort om de tafel. "Met de energieleveranciers zal nog overleg gevoerd worden over de praktische gevolgen van de btw-plicht voor de exploitatie tegen vergoeding van zonnepanelen", aldus de staatssecretaris in zijn brief.

Opheldering
De nieuwe regeling wekt een hoop vragen op. De website van de fiscus geeft aan binnenkort antwoorden op de meest gestelde vragen te publiceren.

Bespaar
ca €650 per jaar