9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energieprijzen zijn explosief gestegen

De energiekosten zijn sinds het laatste kwartaal van 2021 explosief gestegen. Energiecontracten worden steeds duurder en het aanbod van energiecontracten is gestaag afgenomen. Vanaf het moment dat de oorlog in Oekraïne is begonnen bieden energieleveranciers helemaal geen energiecontracten meer aan en is het nu nog niet te overzien wanneer de energieprijzen weer betaalbaar zullen worden.

Wat kun je dan nu doen om toch op energiekosten te kunnen besparen?
Het belangrijkste is het verbruik van energie omlaag te brengen. Als je geen energie verbruikt hoef je hiervoor immers ook niet te betalen.
De eenvoudigste en voordeligste manier om je energieverbruik te verlagen is door je woning te isoleren.

Isoleren is voordeliger dan andere maatregelen, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een warmtepomp. Isoleren levert meteen rendement op en de investering verdient zich het snelst terug. Behalve besparing op je energiekosten wordt je woning ook meteen een stuk comfortabeler doordat de warmte in huis blijft en het is goed voor het milieu.

Welke isolatiemogelijkheden zijn er?

Je kunt verschillende soorten isolatie toepassen, denk aan: dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en spouwmuurisolatie.
Een goed geïsoleerde spouw (ruimte tussen binnen- en buitenmuur) kan tot wel 25% besparing op de energiekosten opleveren. Met de huidige energietarieven verdien je de relatieve lage investering dus snel terug.

Welke isolatie moet ik toepassen?

De leeftijd van je woning is bepalend voor welke maatregelen je kiest. Woningen die vóór 2005 zijn gebouwd zijn vaak maar matig geïsoleerd. Jaren 30 woningen of ouder zijn uiteraard nog slechter geïsoleerd. Overweeg je bijvoorbeeld om een warmtepomp te plaatsen in een dergelijke woning dan moet je zelfs eerst isoleren. Een isolatiespecialist kan je van advies voorzien welke maatregelen en welke materialen je in jouw situatie moet toepassen.

Verbeteren energielabel

Bij de verkoop van een woning moet men verplicht het energielabel vermelden. Er staat zelfs een boete op als je dit label niet vermeldt. In 2015 heeft de overheid van iedere woning een voorlopige energielabel verstrekt. De labels lopen van A (goed) tot en met G (zeer slecht). Een deskundige kan bepalen wat het definitieve energielabel van uw woning wordt na isolatie. Uiteraard wordt de waarde van uw woning mede bepaald door het label wat eraan wordt gehangen. Een beperkt investering in isolatie zorgt dus niet alleen voor een lagere energierekening maar is ook gunstig voor de waarde van je woning!

Subsidie op isolatie

Overweeg je om naast isolatie ook nog andere maatregelen toe te passen om je energieverbruik te verlagen dan kom je mogelijk ook nog in aanmerking voor subsidie.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vervangen van je ramen door HR++ glas.
Meer informatie over de subsidiemogelijkheden kun je vinden op de website van de rijksoverheid.

 

Bespaar
ca €650 per jaar