woensdag 27 juni 2012

Energierekening onbetaalbaar voor lage inkomens

Oplossing: veranderen van energieleverancier.

Stroom en gas gaan nog aanzienlijk duurder worden. Dat stelt topman Peter Terium van de energiegigant RWE in een interview met het AD zaterdag.

Lage inkomens de dupe
In het interview vertelt Terium dat in Duitsland nu al een discussie is over de vraag in hoeverre de energierekening voor de minima nog is op te brengen. Ook in Engeland is energy poverty een thema. De topman verwacht dat dit voor de lage inkomens in Nederland ook gaat spelen.
Volgens hem schuilt het probleem in de wens om geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen en kernenergie. 'Die kosten moeten ergens vandaan komen, en mijn kas is leeg. Als het niet uit de staatskas komt, komt het vanzelf in de stroomprijs terecht', aldus de topman van energiegigant RWE.

Besparen door over te stappen
Toch kunnen de personen met lage inkomens honderden euro's besparen door over te stappen. Uit onderzoek van Plus Magazine onder verschillende energievergelijkingswebsites blijkt dat overstappen loont. Het levert honderden euro's voordeel per jaar op. Het is opvallend dat tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder dat bijna 400 euro per jaar verschil zit.

Energievergelijker.nl meeste aanbiedingen
Maar de opvallendste uitkomst van het onderzoek is dat, dankzij de hoge welkomstkortingen, overstappen toch zeer lonend kan zijn. 'Tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder zit €386 verschil per jaar (bij een laag energieverbruik), tot €479 verschil bij een gemiddeld verbruik. Wat ook aan het licht komt, is dat u niet blind kunt varen op één enkele vergelijkingswebsite. De uitkomsten (en dus ook de 'beste aanbiedingen') verschillen per website, terwijl de steekproef op één peildatum is gehouden. Ook het aantal getoonde resultaten verschilt fors: we kregen slechts 29 aanbiedingen bij de Consumentenbond, en bij Energievergelijker maar liefst 155 aanbiedingen.'

Variabele contracten lonen
Energievergelijker.nl komt hierbij goed uit de test met de vele aanbiedingen. Met de variabele contracten waarvan het tarief twee tot vier keer per jaar door het energiebedrijf kan worden 'aangepast' komen als beste deals uit de bus. Voor zekerheid betaalt u 15 tot 25 procent meer dan variabel. Lees het hele onderzoek op de website van Plus Online.