zondag 24 juni 2018

Energierekening ondernemers stijgt per 1 juli door hogere gas- en stroomtarieven

De variabele prijzen voor gas en stroom stijgen verder per 1 juli. Na de eerdere tariefverhoging op 1 januari van dit jaar kondigen de twee grootste energieleveranciers van Nederland nieuwe verhogingen aan. Daarmee gaat de energierekening voor ondernemers wederom een stuk omhoog.

De aangekondigde stijging komt niet als totale verrassing. Met de hogere energieprijzen op de groothandelsmarkten (ICE Endex en APX) in de afgelopen periode, lag een stijging van de variabele tarieven in de lijn van verwachting. De berichten hierover van Nuon en Eneco sluiten daarbij aan. Essent daarentegen verrast met het bericht dat zij de tarieven onveranderd laat. Ondernemers betalen bij deze energieleverancier dus geen extra kosten.  

Verschillen per energieleverancier

Uiteraard verschillen de extra kosten behalve per energieleverancier ook per onderneming. Een onderneming van formaat, zoals een bakkerij met een verbruik van 8.000 m3 gas en 50.000 kWh stroom, betaalt straks zo’n 461 euro meer op jaarbasis: 294 euro voor stroom, 167 euro voor gas. Hierbij gaat het om een variabel energiecontract bij Eneco. Bij Nuon liggen de tarieven iets ander: deze energieleverancier verhoogt de kosten van de energierekening met zo’n 221 euro (170 euro voor stroom, 51 euro voor gas). 

Redenen hogere gas- en stroomtarieven

De oorzaken van de prijsstijgingen? Die liggen om meerdere vlakken. Een belangrijke reden komt uit politieke hoek. De prijs van olie steeg onder meer door de beslissing van Trump om uit het Irak-akkoord te stappen. Duurdere olie betekent een hogere stroomprijs. Een andere reden is dat er vanuit China een grotere vraag om kolen is. Daarnaast is voor energieleveranciers de prijs om CO2 te mogen uitstoten flink toegenomen. Bij elkaar voor energieleveranciers voldoende aanleiding om de tarieven te verhogen.

Overigens steeg de prijs voor gas voornamelijk door de grotere vraag naar gas vanwege onze strenge winter in het afgelopen jaar.

Hoe het kan dat de tarieven bij de ene leverancier meer stijgen dan bij de andere, daarop heeft Eneco een helder antwoord op. “Elke energieleverancier heeft zijn eigen inkoopstrategie. Dat plus de gestegen inkoopprijzen op de energiemarkt maakt dat de tarieven onderling verschillen. Waar onze tarieven in het verleden positief afweken van onze concurrenten is dit voor nu inderdaad niet het geval, toch zien we ons nog steeds als concurrerend.”

Tweede prijsstijging in 2018

De nieuwe prijsstijgen volgen op een eerdere verhoging aan het begin van dit jaar. Op 1 januari 2018 stegen vrijwel alle kostenposten op de zakelijke energierekening. De leveringskosten, netbeheerskosten én de energiebelastingen zorgden samen voor de grootste stijging. Een grote onderneming met een contract met variabele energietarieven betaalde gemiddeld 915 euro meer. Een kleine ondernemer was gemiddeld 146 euro meer kwijt. De stijging per 1 juli komt daar dus bovenop.