9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energierekening stijgt dit jaar met 86 procent

Energie wordt dit jaar flink duurder. Enorm veel duurder: gemiddeld stijgt de energierekening in 2022 met 86 procent. Dat zit hem vooral in de hogere leveringstarieven van gas en stroom, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat energie flink duurder is geworden, dat weet inmiddels iedereen. Maar dat de energierekening met gemiddeld maar liefst 86 procent zal stijgen, dat is toch wel schrikken. Volgens de berekeningen van het CBS is een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar bijna het dubbele kwijt aan energielasten – ondanks de compensatie via belastingmaatregelen. 

Meer verbruiken, meer betalen

2.800 euro. Dat is het bedrag wat een gemiddeld huishouden dit jaar betaalt voor stroom en gas. Vergeleken met 2021: toen betaalde een gemiddeld huishouden 1.321 euro; een verschil van 86 procent. In de praktijk zullen de verschillen tussen huishoudens groot zijn. Hoeveel de energierekening daadwerkelijk zal stijgen, is afhankelijk van het energieverbruik en de afgesloten contractvorm. Oftewel: Hoe meer energie je verbruikt, hoe groter de prijsstijging, aldus het CBS.

Eén bewoner in een nieuw, klein appartement kan rekenen op een stijging van bijna 70 procent. Twee of meer bewoners in een oude, grote vrijstaande woning kunnen te maken krijgen met een stijging van bijna 95 procent. De prijsstijgingen variëren dus van zo’n 70 tot 95 procent. Het CBS benadrukt: De prijsveranderingen zijn berekend bij een gelijkblijvend jaarverbruik en op basis van prijzen die in de betreffende maanden door energiemaatschappijen aangeboden werden.

Verlichtende belastingmaatregelen 

De oorzaak van de prijsstijgingen zit hem vooral in de hogere variabele leveringstarieven. In een jaar tijd namen deze toe met bijna 350 procent. Bij een huishouden met een gemiddeld verbruik komt dit op jaarbasis neer op een 1.700 euro meer. Dat is bijna 1.100 meer voor gas en 625 euro meer voor stroom.

Een lichtpuntje: huishoudens gaan dit jaar flink minder energiebelasting betalen. Dat betekent voor een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik een vermindering van 417 euro. Heb je je tarieven eerder al voor lange tijd vastgelegd? Dan behoor je tot de groep die, zeer vermoedelijk, niet geraakt wordt door de gestegen leveringskosten. Grote kans dat je dankzij het belastingvoordeel zelfs minder gaat betalen voor energie. 

Bespaar
ca €650 per jaar