9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energierekening stijgt flink in de toekomst

De energierekening stijgt behoorlijk in de toekomst. De reden? Er moet flink worden gesleuteld aan het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, dit om het stroomnet toekomstbestendig te maken. Het gaat om een investering van zo’n 102 miljard euro. En dat gaan we merken aan onze energielasten.

Het Nederlandse stroomnet moet op de schop – het moet worden uitgebreid en verzwaard om ons toekomstige stroomverbruik aan te kunnen. Dat gaat geld kosten; een investering van meer dan 100 miljard. Zo is de conclusie uit een onderzoek dat PricewaterhouseCoopers (PwC) onlangs deed. De vier grote Nederlandse netwerkbedrijven zijn verantwoordelijk voor de klus én de investering. Een stijging van de energierekening ligt dan voor de hand, aldus PwC.

Rekening naar overheid, bedrijven én burgers 

Als je weet dat je energierekening voor zo’n 22 procent uit netwerkkosten bestaat, dan voel je wel aan dat je de investering in het stroomnetwerk op je rekening terug gaat zien. Volgens PwC zijn de vier grote netwerkbedrijven, die de 102 miljard moeten investeren, bovendien ijverig op zoek naar manieren om dat geld bij elkaar te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven met een financieringstekort van 41 miljard euro zitten.

De grote netwerkbedrijven zijn al druk bezig om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Ze kloppen momenteel aan bij de Rijksoverheid, gemeenten en provincies. Tegelijkertijd zijn ook al aan het verkennen hoe de energierekening aangepast kan worden. Met andere woorden: hoe een deel van de investering kan worden doorberekend aan de energieconsument. 

Noodzakelijke aanpassing netwerk 

Naar verwachting verbruiken we in Nederland in 2050 ruim twee keer zoveel stroom als dat we nu doen. De aanpassingen aan het netwerk – uitbreiding en verzwaring – zijn dus echt nodig. Vrijwel elke euro van de geschatte 102 miljard is nodig voor het stroomnet. Slechts een klein deel gaat naar het gasnetwerk, dat ook geschikt gemaakt moet worden voor vergroening: het gebruik van groen gas en waterstof.

Bespaar
ca €650 per jaar