9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Gratis je huis verwarmen met computerserver als warmtebron

Vanaf deze maand gaat er een proef van start waarbij vijf huishoudens een server-verwarming in hun woonkamer krijgen. De proef is een samenwerking tussen Eneco en de start-up Nerdalize, die hiermee samen een primeur voor Nederland hebben.

De eerste server-verwarming is opgehangen in een huishouden in Nieuwpoort. Het verwarmingssysteem gebruikt de restwarmte van een aantal computerprocessors om de directe omgeving te verwarmen. Volgens Nerdalize en Eneco heeft de zogenoemde eRadiator voldoende vermogen om een huiskamer te verwarmen.

Energie besparen met een server

Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. Door de servers niet centraal in grote datacentra, maar bij de mensen thuis te plaatsen, kunnen de bewoners met de vrijkomende warmte gratis hun huis verwarmen. Het eRadiator-systeem zou circa 1kW aan vermogen leveren.

Niet eerder werd er een radiator met ingebouwde server - en met een strak design - bij gewone huishoudens geplaatst. De proef bij de vijf huishoudens verspreid over het land duurt ongeveer negen maanden en moet meer inzicht geven in de werkelijk te behalen besparingen.

Lagere energierekening

Op dit moment is de eRadiator zo ontworpen dat het aan een buitenmuur van de woning bevestigd moet worden. Daarmee kan in de warme maanden van het jaar, wanneer verwarming niet nodig is, de restwarmte van de server eenvoudig naar buiten worden afgevoerd. Er wordt nog bekeken of er ook andere warmteafvoermethoden mogelijk zijn. Overigens moeten woningen ook over een snelle internetverbinding beschikken om de serververwarming te kunnen gebruiken, liefst glasvezel.

De nieuwe vinding maakt het naar verwachting mogelijk dat een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n vierhonderd euro op zijn gasrekening kan besparen. Dat is een aanzienlijke financiële besparing. Vanzelfsprekend is ook het milieu gebaat bij deze vorm van warmterecycling.

 

Bron: nerdalize.com

 

 

 

Bespaar
ca €650 per jaar