donderdag 25 februari 2021

Groene stroom: 40 procent meer opgewekt in 2020

Duurzame elektriciteit is populair. Afgelopen jaar steeg de hoeveelheid duurzame stroom zelfs met 40 procent, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op een kwart van het totale stroomverbruik; groene energie uit groene bronnen, zoals zonne- en windenergie. 

Een stijging van 40 procent in 2020. Een groot verschil met het jaar daarvoor, want in 2019 steeg de hoeveelheid duurzame stroom met 18 procent. Veruit de meeste elektriciteit werd opgewekt met zonnepanelen. Dat nam met meer dan 50 procent. Dat maakt zonnepanelen een verrassend grote stijger, zo laat het CBS weten.

Zonne-energie maakt inhaalslag

Een dikke 50 procent meer zonne-energie. In 2019 produceerden zonnepanelen 5,3 miljard kWh stroom, in 2020 steeg dat naar 8,1 miljard kWh. Daarmee groeide het totale vermogen van zonnepanelen vorig jaar naar meer dan 10.000 megawatt. Dat is een toename van ruim 3000 megawatt.

Dat is een verrassend groei, aldus Cor Pierik van het CBS. “We zijn eigenlijk gewend dat windenergie de grote stijger is. Die steeg ook in 2020 flink met maar liefst dertig procent. En toch wint zonne-energie het met die groei van 50 procent. Je zou kunnen zeggen dat zonne-energie bezig is met een inhaalslag." Inmiddels liggen er op de Nederlandse daken en grond bijna 37 miljoen zonnepanelen. Samen goed voor heel veel duurzame energie dus. 

Windmolens grootste opwekkers

Windmolens zijn al met al nog altijd de grootste groene stroom-opwekkers. Met een aandeel van 45 procent zijn het de sterkste energie-krachtpatsers. Biomassa volgt met 29 procent en zonnepanelen met 26 procent. De stijging van windenergie zit hem vooral in groei van windparken: er werden twee grote windparken aangelegd bij Borssele (Zeeland).

Ook uit biomassa werd veel meer stroom opgewekt. De productie groeide van 6,0 miljard kWh in 2019 naar 9,0 miljard kWh in 2020. Dat komt neer op een stijging van 49 procent. Nét iets minder dan de stijging van zonne-energie.