9,2
2111 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2111 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Groene stroom van Hollandse bodem steeds populairder

Wat van Nederlandse bodem komt, is gewild. In elk geval als het om groene stroom gaat. Nederlandse huishoudens kiezen steeds meer en vaker voor groene stroom uit ons eigen land, zo blijkt uit recent onderzoek.

Nederlanders blijken scherp te letten op waar groene stroom vandaan komt. Steeds meer geven consumenten de voorkeur aan duurzame energie die is opgewekt binnen de Nederlandse grens. Uit de cijfers uit het onderzoek zou je kunnen opmaken dat we steeds duurzamer en bewuster gaan kiezen als het om energieproducten en energieleveranciers gaat.

Energie uit wind

In 2016 bestond 73 procent van alle afgesloten energiecontracten groene stroom uit Europa. Daarvan is 20 procent werkelijk groene stroom afkomstig uit Nederland. Vergeleken met 2015 is dat drie keer hoger. Toen lag het aandeel Nederlandse groene stroom op 20 procent. Het grootste deel van onze duurzame energie komt uit windmolens, een klein deel uit zonnepanelen en een nog kleiner deel uit waterkracht.

Prijs groene stroom

Een van de redenen dat we in steeds grotere getale voor duurzame stroom van Nederlandse bodem kiezen, ligt in de prijs. ‘Echte’ Hollandse groene stroom kan qua prijs opboksen tegen waterkrachtstroom uit Noorwegen, waarvan wij tot dusver veel gebruik maken. Ook ligt de prijs van onze groene stroom al op het zelfde niveau (of zelfs lager) dan grijze kolenstroom. 

Duurzame energiewensen

Binnen Nederland is er overigens verschil in de populariteit van groene stroom. Dit verschilt zelfs op provincieniveau. Zo zat er in de Zeeuwse contracten de meeste groen stroom: 25 procent. Gevolg door Utrecht met 23 procent en Flevoland met 22 procent. Onderaan de lijst staan op de tiende, elfde en twaalfde plaats respectievelijk Overijssel, Drenthe en Friesland.

Zelf ook meer groen in je energiecontract? Vergelijke hier eenvoudig welke leverancier het best past bij jou en jouw duurzame energiewensen.

Bespaar
ca €400 per jaar