9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Hoe zit het met de opbrengst van je zonnepanelen door het jaar heen?

Als je investeert in zonnepanelen, dan is het belangrijk om je te beseffen dat de stroomopbrengst niet elke maand gelijk is. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want zonnepanelen hebben zonlicht nodig om groene energie op te wekken. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat zonnepanelen in de zomer aanzienlijk meer stroom opwekken dan bijvoorbeeld in de winter.
 
Mensen die al zonnepanelen hebben zijn hier natuurlijk van op de hoogte. Voornamelijk omdat je met de app eenvoudig kunt monitoren hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt en eenvoudig verschillende maanden met elkaar kunt vergelijken.
 
Maar mensen die nog geen zonnepanelen hebben, zijn zich hier toch vaak onvoldoende bewust van. Voldoende reden voor ons om dit artikel te schrijven en de implicaties van de opbrengst van zonnepanelen te verduidelijken.
 
Door hier op de juiste manier mee om te gaan, kun je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk stroom teruglevert en dus ook minder stroom hoeft in te kopen. Dit scheelt aanzienlijk op de eindafrekening bij je energieleverancier. Het is voordelig om zoveel mogelijk van het stroom zelf te gebruiken, helemaal omdat energieleveranciers nu ook extra kosten in rekening brengen als je stroom teruglevert.

Invloed van seizoenen op de opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen zijn volledig afhankelijk van de hoeveelheid zon die op het paneel straalt. Hoe intenser de zon is en hoe langer de zon schijnt, des te meer stroom er opgewekt wordt. Omdat we in Nederland niet in alle seizoenen evenveel zon hebben, varieert de stroomopbrengst per maand en seizoen.
 
Gedurende de wintermaanden is het zonlicht aanzienlijk minder intens en daarnaast zijn er ook nog kortere dagen. Dit zorgt er dan ook voor dat er in de winter maar een klein gedeelte van de totale stroomopbrengst opgewekt wordt. De opbrengst is in de winter dus een stuk lager dan bijvoorbeeld in de zomer.
 
De algemene regel is dat je in de winter ongeveer 10% van de totale stroomopbrengst kunt opwekken. Dit kan natuurlijk hoger uitvallen als we een zachte winter hebben, met meer zonnestralen. Maar over het algemeen hoef je in de winter niet heel veel stroomopbrengst te verwachten. Dit komt ook voornamelijk omdat het zonlicht meer doorkomt als diffuus licht, dit is indirect licht wat een lagere intensiteit heeft en dus minder stroom oplevert.

De gemiddelde opbrengst per maand

Als we kijken naar de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen, dan zien we natuurlijk dat de maanden april tot en met september het beste zijn. Even afhankelijk van hoe mooi het voorjaar is, kan het dus zomaar zijn dat je in deze periode van 6 maanden ruim 75 procent van de totale opbrengst opwekt. Om je een duidelijk beeld te geven, hebben we hier de opbrengst zonnepanelen per maand met grafiek en tabellen voor je, zodat je precies kunt zien hoe dit er in de praktijk uitziet. Daaruit blijkt dat je tijdens de wintermaanden maar 10 procent van je totale stroom opwekt en je dus veel vaker een beroep zal moeten doen op je eigen stroomnet.

Welke conclusie kunnen we hieruit trekken?

Om te kunnen bepalen in hoeverre je bepaalde keuzes maakt, is het dus handig te weten hoe het met de opbrengst zit. Het kan dus verstandig zijn om ervoor te zorgen dat je tijdens de zomermaanden meer opwekt dan je verbruikt, zodat je dit tijdens de wintermaanden kunt gebruiken. Omdat we nog lang niet allemaal de mogelijkheid hebben om onze energie op te kunnen slaan door middel van een thuisaccu, zal je gebruik moeten maken van de salderingsregeling. Dat houdt in dat je dus de stroom die je in de zomer extra hebt opgewekt, in de winter als het ware als ‘tegoed’ mag gebruiken. Houd er alleen wel rekening mee dat deze regeling binnen afzienbare tijd op de schop gaat en er zelfs al leveranciers zijn die terugleverkosten in rekening brengen.