9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Is groene stroom echt zo groen? Dit is er waar en onwaar!

Duurzaam met energie omgaan, dat willen we allemaal. En dat kan onder meer door te kiezen voor groene stroom. Maar wat is groene stroom eigenlijk? En is groene stroom echt zo groen als energieleveranciers zeggen? Wat zijn feiten en wat zijn fabels als het over groene stroom gaat? We zetten wat weetjes op een rij!

Duurzame energie, stroom uit hernieuwbare bronnen, duurzaam opgewekte energie. Er zijn heel wat benamingen voor stroom die schoon is opgewekt. De meeste bekende is misschien wel ‘groene stroom’. Er wordt nogal wat over gezegd en geschreven. Wij doken erin en toetsten een aantal stellingen op ‘waar’ en ‘onwaar’.

‘Groene stroom’, da’s best een onduidelijk begrip

Waar en onwaar. Dat zit hem vooral in het feit dat energieleveranciers nog wel eens verschillende - of hun eigen - definitie gebruiken als ze over ‘groene stroom’ praten. Dat is best bijzonder, want groene stroom is alleen groene stroom als het in Nederland is opgewekt én uit schone, duurzame energiebronnen komt. Zo helder en eenvoudig is het. 

Groene stroom kan ook van buiten ons land komen

Helemaal waar. In Nederland is de vraag naar groene stroom groter dan de hoeveelheid die hier wordt opgewekt. In veel Europese landen is dat juist andersom. Daarnaast verkopen sommige energieleveranciers meer groene stroom dan dat ze zelf opwekken. En dat moet dan toch ergens vandaan komen. Dus wordt er groene stroom uit het buitenland ingekocht.

Of je zeker weet dat je dan ook écht groene stroom krijgt? Ja, want met een Garantie van Oorsprong (GvO) laten de buitenlandse stroomproducenten zien dat hun elektriciteit op een duurzame manier is opgewekt. Fijn en goed om te weten!

Voor groene stroom betaal je meer

Ja, dat is waar. Nóg wel. Het grootste deel van de energieleveranciers hangt een tarief aan groene stroom dat hoger is dan dat van grijze stroom. Verwacht wordt dat het niet lang meer duurt voordat groene stroom dezelfde tarieven krijgt. En in de toekomst zelfs lager. Wek je het zelf op, met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan ben je natuurlijk écht het goedkoopst uit!

Grijze stroom zorgt mede voor klimaatverandering

Daar kunnen we kort over zijn: waar. Grijze stroom wordt geproduceerd met behulp van steenkool, aardolie en aardgas, de zogeheten fossiele brandstoffen. Verbranding dus. En ja, dat zorgt voor CO2-uitstoot. Kort gezegd: grijze stroom is niet duurzaam. 

Met grijze stroom werken je elektrische apparaten beter

Onwaar. Onzin, kunnen we zelfs wel zeggen. Of je stroom nu groen of grijs is, daar merkt jouw laptop, smartphone, koelkast of wasmachine helemaal niets van. En nee, de stroom uit jouw stopcontacten heeft ook geen groene of grijze kleur...

Volledig overstappen op groene stroom, dat kan nog niet

Inderdaad, dat is waar. Dat komt omdat de vraag naar stroom heel groot is. En hoewel er al veel groene stroom wordt opgewekt, is er nog altijd grijze stroom nodig om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Of dat gaat veranderen? Dat is wel de bedoeling, want in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 minstens 70 procent van ons totale elektriciteitsverbruik uit schone, duurzame bronnen moet komen. Werk aan de winkel dus!

Kiezen voor groene stroom is een goed idee!

Waar. 100 procent waar. Want kies je voor groene stroom dan maak je een duurzame keuze. En draag je direct bij aan minder CO2-uitstoot. Kies je voor groene stroom dan ben je zuinig op de wereld en op de toekomst. 

 

Bespaar
ca €650 per jaar