9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Klimaat kost huishoudens in 2030 zo’n 55 euro per maand

Huishoudens gaan meer geld betalen voor klimaatmaatregelen. In 2030 is een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer 55 euro per maand kwijt aan duurzame maatregelen. Zo blijkt uit een onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving uitvoerde op verzoek van de NOS.

Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende kosten naar aanleiding van de huidige  regeringsplannen en het kabinetsbeleid voor de toekomst. De gemaakte afspraken in het Energieakkoord en de ambities van het kabinet om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten, vragen om concrete maatregelen. En deze brengen kosten met zich mee. De overheid verwacht over tien jaar zo’n 5,5 miljard extra uit te geven aan klimaatmaatregelen. 

Klimaatmaatregelen

De klimaatmaatregelen gaan vooral over het afbouwen van fossiele energieopwekking, uit gas en steenkool. Om dit verder te kunnen afbouwen zullen we steviger moeten inzetten op duurzame opwekking uit wind en zon. 

Daarnaast ligt de focus op het zuiniger maken van auto’s, elektrisch rijden, slimmere en zuinigere (huishoudelijke) apparaten en een betere isolatie van woningen en bedrijfspanden. Er wordt al veel onderzoek gedaan - o.a. door universiteiten - naar hoe we apparaten, vervoer en onze huizen energiezuiniger kunnen maken. 

Niets doen is duurder

“Klimaatmaatregelen gaan ons sowieso geld kosten”, vertelt Robert Koelemeijer van het Planbureau voor de Leefomgeving. “We hebben eigenlijk geen keuze. En daarbij: niets doen is uiteindelijk duurder dan ingrijpen en het nemen van maatregelen.”

We moeten de opwarming van de aarde tot onder de twee graden beperken. Dat zijn ook de afspraken die in het Energieakkoord staan. Doen we niets om broeikasgassen terug te dringen dan zal het klimaat te sterk veranderen. “De impact al enorm zijn”, aldus Koelemeijer. “Weerextremen nemen bijvoorbeeld toe, dat zien we nu wereldwijd al gebeuren. Daardoor zullen er spanningen ontstaan met mogelijk migrantenstromen tot gevolg. Ook dat brengt kosten met zich mee die hoger zullen zijn dan het tijdig nemen van passende klimaatmaatregelen.”

Volgens Koelemeijer blijft het niet bij kostenstijging tot 2030. Ook na 2030 zullen de kosten blijven stijgen. Pas wanneer we met elkaar voldoende maatregelen hebben getroffen - zoals isolatie van woningen, aanleg van windparken etc. - dan zullen de kosten naar verwachting weer gaan dalen.

Bespaar
ca €650 per jaar