9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Het vervangen van je reguliere lampen in huis door ledlampen kan voor aardig wat besparing zorgen.

De energierekening bestaat deels uit het licht dat in woningen en andere panden wordt gebruikt. Veel mensen hebben daarnaast ook niet in de gaten hoeveel het ze extra kost om lichten wanneer deze even niet worden gebruikt aan te laten. Op de energierekening besparen kan ideaal door je normale lampen, zoals bijvoorbeeld halogeenlampen weg te halen en ledverlichting hiervoor in de plaats te zetten. Dit brengt diverse voordelen met zich mee.

Hoeveel zuiniger zijn ledlichten?

Als je ledlichten vergelijkt met gloeilampen kom je al erg snel tot de conclusie dat ledlichten een stuk zuiniger zijn. Op deze manier bespaar je een grote hoeveelheid aan energie en dus ook aan geld. Een ledlamp kan tot wel 90% minder energie verbruiken dan een gloeilamp. Ook als we ledvedlichting vergelijken met een halogeenlamp is led een stuk zuiniger. Zo verbruiken deze namelijk tot wel 85% minder energie dan halogeenlampen. Veel mensen kiezen ervoor geen ledlichten en led dimmers te kopen, simpelweg omdat de aankoopprijs hiervan wel duurder is dan dat van een halogeenlamp of een gloeilamp. Het geld dat je echter achteraf bespaart op lange termijn is een stuk meer. Ook is een ledlicht langer te gebruiken. De levensduur is langer en gaan een stuk minder snel kapot waardoor vervanging niet snel nodig is. Ook zorgt het feit dat ledlichten een stuk zuiniger zijn bij gebruik ervoor dat je goed bezig bent voor het milieu. Ledlichten zijn immers een stuk milieuvriendelijker dan andere lichtsoorten.

Hoe werken ledlampen?

Zoals gezegd zijn ledlampen zowel voor het milieu als voor je portemonnee een stuk beter om te gebruiken dan gloeilampen of halogeenlampen, maar hoe werkt een ledlamp eigenlijk? Een zogenaamde led is zelf een kleine bron van licht. De leds worden verlicht door elektronen die bewegen. Deze worden vervolgens door middel van een halfgeleidermateriaal verlicht. Een ledlicht kan worden gebruikt om iets uit te lichten, bijvoorbeeld door kleurtjes licht te geven, maar ledlichten kunnen ook worden gebruikt als standaard licht. Hoe ze precies werken verschilt in een aantal details wel bij deze 2 varianten, maar het algemene idee is hetzelfde. In ledlichten wordt er als je ze vergelijkt met veel andere soorten licht maar een heel klein beetje warmte aangemaakt. Deze warmte verdwijnt via het achterste gedeelte van een ledlamp.

Prijzen van ledlampen

De prijzen van ledlampen kunnen enorm variëren, afhankelijk van warvoor iets je wilt. Een groot verschil wat betreft de prijs kan bijvoorbeeld zitten tussen de merken. Een zogenaamd normale ledlamp kost over het algemeen in de winkel tussen de 5 en de 6 euro. Het kan slim zijn een grote partij aan ledlampen te kopen, door deze bijvoorbeeld online te bestellen. Op deze manier ben je vaak een stuk goedkoper uit. De prijs per stuk daalt in de meeste gevallen. Daarnaast brengt dit het voordeel met zich mee dat je thuis een partij aan ledlampen hebt liggen waardoor je niet als een lichtje het begeeft hoeft te wachten tot je een nieuwe kunt kopen de volgende dag. Ook led dimmers kun je net als ledverlichting het best in een grote partij kopen.

 

Bespaar
ca €650 per jaar