9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Maar… hoe groen is groene energie eigenlijk?

Groen, groener, groenst. We kiezen massaal voor groen en duurzaam: we halen energie uit zonnepanelen, eten minder vlees, rijden elektrisch én we kiezen voor groene energiecontracten. Dat laatste doen steeds meer huishoudens. Maar hoe groen is die energie eigenlijk? En hoe kies je het juiste, écht groene energiecontract?

Wat je sowieso moet weten: groene stroom is pas echt groene stroom als het voor 80 procent is opgewekt op een duurzame manier. Dus uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Die 80 procent is eigenlijk logisch, want niemand heeft 100 procent zekerheid dat de zon schijnt of de wind hard genoeg waait om de windmolens te laten draaien – ook energieleveranciers niet.

Een extra manier om te weten of energie echt groen is: het moet gekenmerkt zijn met een zogeheten GvO, een Garantie van Oorsprong. Dit certificaat wordt uitgegeven door certificeringsorganisaties, in Nederland doet CertiQ dat. Elke kilowattuur aan stroom is traceerbaar. CertiQ ‘volgt’ waar de stroom vandaan komt, zit het goed dan krijgt die groene stroom een GvO. 

Groene energie uit groene bronnen

Groene bronnen, maar wat zijn dat dan? Eigenlijk precies wat het zegt: groene bronnen zijn duurzame bronnen van energie. Hernieuwbare bronnen, worden ze ook wel genoemd. De zon is zo’n bron. Net als de wind en water. Moeder Natuur had al vroeg bedacht dat we haar in de toekomst nóg veel meer nodig zullen hebben, daarom biedt ze de volgende bronnen:

Zonne-energie
We halen energie uit de zon via zonnepanelen op onze daken. Of met zonneparken in velden of op zee. De zonnepanelen vangen zonlicht op in cellen en zetten het via een omvormer om in stroom. Zonne-energie kan ook opgewekt worden met zonneboilers of zonnecollectoren.

Windenergie
Inmiddels staan ze op veel plekken in het landschap of in zee: windmolens. Met hun grote wieken (rotorbladen) vangen ze wind en daarmee bewegingsenergie. In de gondel van de molen zit een generator die de opgewekte stroom omzet in wisselstroom. Een transformator zet de wisselstroom om in hoogspanning. Alles zonder CO2-uitstoot, dus helemaal groen!

Waterkracht
Stromend of vallend water kan enorm krachtig zijn. Juist die waterkracht wordt gebruikt om energie op te wekken. Dat gebeurt in waterkrachtcentrales. In Nederland komt deze vorm van duurzaam energie opwekken minder vaak voor. Het is vooral geschikt in gebieden waar veel bergen zijn, daar stroomt en valt het water immers harder. 

Bewust en groen kiezen

Of het uitmaakt bij wie je groene stroomt koopt? Ja. De ene leverancier produceert zijn stroom groener dan de andere. En de een koopt groener in dan de ander. Ook zijn er energieleveranciers die meer investeren in toekomstige groene productie.

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier? Vergelijk dan energieleveranciers via onze energievergelijker. Je kunt zelf heel eenvoudig de optie groene stroom selecteren. Liever stroom alleen uit Nederland? En vrij van biomassa? Je kunt het allemaal aangeven. Zo kies jij heel bewust, heel groen, heel duurzaam!

Bespaar
ca €650 per jaar