9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Miljarden besparen mogelijk met slimme energiesystemen

De inzet van slimme energiesystemen in de energiemarkt voor consumenten levert een besparing van zo’n 3,5 miljard euro op. Dat blijkt uit PowerMatching City, het eerste demonstratieproject ter wereld waarin een slim energienet in de praktijk is neergezet en getest.

Een slim energiesysteem maakt het mogelijk om de vraag naar en het aanbod van energie op elkaar af te stemmen. Omdat het aandeel van zonne- en windenergie in het totale energieaanbod meer en meer toeneemt, wordt de afstemming hiervan steeds belangrijker. Om antwoorden te krijgen over deze energietransitie werd in 2009 PowerMatching City opgezet in Hoogkerk, provincie Groningen.

Duurzame energie

Door de toename van duurzame energie uit zon en wind fluctueert het aanbod aan elektriciteit steeds sterker. Het weer is immers - op langere termijn - onvoorspelbaar. Het aanbod beweegt daar in mee. Slimme energiesystemen stemmen vraag en aanbod van energie continu op elkaar af en ‘managen’ daarmee de verschillen. Dit wordt flexibiliteit genoemd. 

Met PowerMatching City ondervonden de bewoners van 40 huishoudens hoe het leven eruitziet in een wijk met een duurzame energievoorziening. Alle bewoners beschikken over zonnepanelen, warmtepompen en micro warmtekrachtcentrales. Deze wekken elektriciteit op en verwarmen water met behulp van zonkracht, gas en aardwarmte. Ook word er stroom gedeeld met buren en worden apparaten in huis aangezet met energie vanuit het lokale netwerk. 

Energie besparen

De proef toont aan dat slimme energiesystemen technisch haalbaar zijn en dat flexibiliteit van economische waarde is voor onze samenleving. De opbrengsten kunnen alleen al in de consumentenmarkt oplopen tot zo’n 3,5 miljard euro. Deze besparingen komen voor een deel uit het vermijden van investeringen voor nieuwbouw en onderhoud van energienetten door netbeheerders.

Anderzijds kunnen energieleveranciers het energiegebruik van klanten beter sturen. Daardoor kunnen zij hun energie gunstiger inkopen op de groothandelsmarkten. Ook kunnen energieleveranciers decentraal opgewekte energie gebruiken om lokaal vraag en aanbod te matchen en op die manier kosten te vermijden. 

Het PowerMatching City project is een samenwerking tussen Enexis, Essent, Gasunie, ICT Automatisering, DNV GL en TNO. Daarnaast leveren ook de Hanzehogeschool Groningen, de Technische Universiteit Eindhoven en de Technische Universiteit Delft een belangrijke bijdrage als kennispartners van het project.

  

Bron: powermatchingcity.nl

 

 

 

 

Bespaar
ca €650 per jaar