9,2
2111 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2111 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Nederland dichterbij betaalbare CO2-arme energievoorziening

Nederland is aardig op weg naar CO2-arme energievoorziening die veilig, betrouwbaar en ook nog eens betaalbaar is. Met de afspraken uit het Energieakkoord om in 2023 16 procent duurzame energie op te wekken, komen we steeds dichterbij de beoogde hernieuwbare energie en energiebesparing. Dat vraagt inzet van alle Nederlanders: burgers, bedrijven en overheden.

Om de doelen uit het Energieakkoord te behalen gaat de Nederlandse overheid de komende jaren intensiever in gesprek met alle partijen. Dat staat in het Energierapport dat minister Kamp van Economische Zaken afgelopen week presenteerde.  

Betrokkenheid energievraagstuk laag

De CO2-uitstoot moet in 2030 met 40 procent en in 2050 met 80-95 procent zijn teruggedrongen op Europees niveau. Alleen als iedereen bijdraagt en zich inzet zijn de afspraken haalbaar. Helaas zijn het gevoel van urgentie en de betrokkenheid met het energievraagstuk op dit moment relatief laag onder Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Economische Zaken.

Weinig Nederlanders blijken zich verantwoordelijk te voelen voor de energietransitie. Voor slechts 18 procent staat het energievraagstuk in de top 5 van maatschappelijke onderwerpen. Bovendien denken de meeste Nederlanders dat ongeveer 33 procent van onze energievoorziening uit hernieuwbare energie bestaat. Dit is echter slechts 5,6 procent. 

Stimuleren duurzaamheid

Minister Kamp: “Dat onze energievoorziening verandert zie je in heel Nederland: op veel daken liggen zonnepanelen, op veel plaatsen in het land staan windmolens en er worden nieuwe woonwijken gebouwd waar zonder gas wordt verwarmd en gekookt. Deze ontwikkeling zet de komende jaren alleen maar verder door. Het kabinet stimuleert dit en beseft dat voor de transitie draagvlak nodig is in de maatschappij.

Om de betrokkenheid te stimuleren gaat de overheid burgers en organisaties meer en eerder betrekken bij energieprojecten in de directe omgeving. Ook gemeenten en provincies krijgen hierin een sterkere rol. Iedereen kan met ideeën en voorstellen voor de energietransitie komen. Dit kan online en via verschillende bijeenkomsten die in het land worden georganiseerd.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Bespaar
ca €400 per jaar