9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Overname Eneco: laatste grote Nederlandse energiebedrijf in Japanse handen

Eneco wordt Japans. Deze week werd bekend dat de energiegigant wordt overgenomen door een Japans consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu. Voor een bedrag van 4,1 miljard euro is het laatste grote Nederlandse energiebedrijf verkocht aan een buitenlandse partij. Een verrassing voor velen.

Energiebedrijf Eneco is met meer dan twee miljoen klanten het op één na grootste energiebedrijf van Nederland. Maar niet voor lang meer, want het bedrijf werd deze week verkocht aan een Japans consortium. De Japanners betalen 827,06 euro per aandeel Eneco. Daarmee komt het totaalbedrag op 4,1 miljard. En daarmee laten zijn andere potentiële kopers achter zich.

Nederlandse spelers hebben het nakijken

Afgelopen jaar werd door de 44 gemeenten die samen eigenaar zijn - waren - van Eneco een veiling georganiseerd. Zij wilden af van het puur commerciële energiebedrijf omdat dit in hun ogen geen publieke taak is. Geïnteresseerde partijen mochten afgelopen maand en bod inleveren.

Naast Mitsubishi Corporation en Chubu deden ook de combinaties Shell/PGGM en Rabobank/KKR een bod. Deze laatste partijen hadden uiteindelijk het nakijken, want de Japanners deden het hoogste bod. Eneco liet weten dat het bod van Mitsubishi eruit sprong, zowel in prijs als in kwaliteit. Eneco is straks voor 80 procent in handen van Mitsubishi Corporation en voor 20 procent in handen van het Japanse energiebedrijf Chubu. 

Tóch logische overname

Dat Eneco straks in Japanse handen komt, is voor velen een verrassing. Experts gingen ervan uit dat Snell of Rabobank de nieuwe eigenaren zouden worden. Vooral omdat het Nederlandse bedrijven zijn en daardoor goed bekend met Eneco en de markt van de energiereus.

Tóch zit er logica achter de overname door Mitsubishi en Chubu. Eneco en Mitsubishi werken namelijk als sinds 2007 samen aan de aanleg van windparken op zee. Chubu Electric Power is zelf energiebedrijf, dus die link is snel gelegd. Het bedrijf heeft zo’n 10 miljoen klanten én een scherpe focus op duurzaamheid. Dat laatste was ook voor Eneco een belangrijke voorname: de overnemende partij moet de groene koers van Eneco respecteren. Ook het behoud van de huidige 3.000 banen binnen Eneco was een vereiste. 

Verraste reacties kabinet

De Nederlandse overheid reageert verrast op de overname. En met enige bezorgdheid. Zo laat GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee weten: “Alle energiebedrijven van Nederlandse oorsprong zijn nu in buitenlandse handen. Dat betekent voor ons dat we minder kunnen sturen op de energietransitie. Dat vinden we best zorgwekkend.”

Ook PvdA’er William Moorlag had Eneco liever over zien gaan naar een eveneens Nederlandse organisatie. “De kans was dan groter geweest dan het bedrijft aan de doelen van het Klimaatakkoord”, zo liet hij weten. SP-kamerlid Sandra Beckerman is nog meer uitgesproken: “Oliedom om onze laatste publieke grote energieleverancier te verpatsen. Juist nu we meer schone energie en een lagere energierekening nodig hebben, moeten we Eneco democratiseren; niet verkopen.”

D66 ziet het minder somber in. Volgens hen is het vooral belangrijk dat iedereen makkelijk en goedkoop schone energie kan krijgen. “Een warm huis en een lage energierekening. Daar moet minister Wiebes alle energiebedrijven op aan blijven spreken, in wiens handen een energieleverancier ook is”, aldus kamerlid Matthijs Sienot.

Bespaar
ca €650 per jaar