9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Overstappen van energieleverancier? Let dan hierop!

Het aantal consumenten dat overstapt naar een andere energieleverancier blijft elk jaar groeien. Heel begrijpelijk, want overstappen betekent geld besparen. Maar hoe werkt overstappen eigenlijk? Waar let je op en waar denk je aan: wij vertellen het je!

Afgelopen jaar stapte bijna 20 procent van de energieconsumenten over naar een andere energieleverancier. Vergeleken met vijf jaar geleden is dat een verdubbeling. Toch zijn er nog altijd consumenten die de overstap niet wagen. En dat is zonde, want het kan een behoorlijke kostenbesparing opleveren. Zeker als je op de volgende zaken let.

Energie én geld besparen

Waarop je bespaart heb je voor een deel zelf in en de hand. Er staan ook zaken op de energierekening waar je niet op kunt besparen. Deze staan simpelweg vast, voor iedereen die energie afneemt en verbruikt. Dit betreft de energiebelasting en de btw. Deze zijn hetzelfde bij elke energieleverancier. Ook de kosten van je netbeheerder staan vast. Bovendien bepaalt je woonadres aan welke netbeheerder je bent gekoppeld.

Op meer dan een derde van de posten op de energierekening kun je goed besparen. Dit is de hoeveelheid stroom en gas die je verbruikt, oftewel het leveringsdeel. Hieronder vallen onder meer de verbruikskosten en het vastrecht levering. Hierin verschillen de kosten per energieleverancier. Bij de ene betaal je lage verbruikskosten en een hoog vastrecht. Bij een andere kan het precies andersom zijn. Iets om op te letten dus.

Overstappen? Houd hier rekening mee

Wil je overstappen van energieleverancier dan heb je wat te kiezen. En dat is mooi, want daarmee valt er ook wat te besparen. Je kunt verschillende keuzes maken:

  • Kies je grijze of groene stroom?
  • Ga je voor variabele of juist vaste tarieven?
  • Kies je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?


Met groene stroom zit je natuurlijk altijd goed. Met name wanneer je vriendelijk wilt zijn voor je portemonnee én voor het milieu. Deze groene stroom komt van bijvoorbeeld zonnecollectoren, windmolens en waterkrachtcentrales. De ACM houdt overigens een oogje in het zeil: deze consumentenorganisatie controleert of groene stroom ook echt groene stroom is.

Kies je voor grijze stroom? Dan is het goed om te weten dat deze afkomstig zijn van kolencentrales, gascentrales en kernreactoren.

Vast, variabel, bepaald of onbepaald...

Vaste of variabele tarieven. Voor beide valt wat te zeggen. Kies je voor vast dan heb je zekerheid over de prijs gedurende de looptijd van je contract. Het kán dus zo zijn dat je te veel betaald wanneer de tarieven ineens dalen. Het is dus een gok. Volgens de Consumentenbond zijn contracten met vaste tarieven over het algemeen wél het goedkoopst. Geen gekke keuze dus.

Dan kun je nog kiezen uit een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij de eerste contractvorm krijg je veelal een welkomstkorting. Dat is natuurlijk mooi, maar het betekent ook dat je tijdens de loop van het contract niet kunt (mag) overstappen naar een andere energieleverancier. Bij een contract voor onbepaalde tijd krijg je de welkomstkorting niet, maar je mag tussentijds wél overstappen. Volgens berekeningen van de Consumentenbond valt er met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting het meest te besparen.

Ook goed om rekening mee te houden

Er zijn nog een paar zaken waarvan het goed om ze ook mee te nemen in je overwegingen. Stap je bijvoorbeeld over tijdens of direct na de koude wintermaanden dan kan het zijn dat je moet bijbetalen aan je oude leverancier. Wil je dit voorkomen, stap dan twee maanden vóór het einde van je contract over. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, houd dan rekening met een opzegtermijn van een maand.

Als laatste: geef de meterstanden door aan het nieuwe energiebedrijf. Houd hiervan zelf een kopie, want het kan van pas komen. Je oud-leverancier is verplicht binnen twee maanden na jouw overstap een eindafrekening te sturen. De kopie van de meterstanden kun je controleren of de meterstanden op deze afrekening correct zijn.

Voldoende redenen om over te stappen? Vergelijk dan hier de verschillende energieleveranciers en kies de partij die het best past bij jou en jouw wensen.

Bespaar
ca €650 per jaar