9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Wanneer kunnen we weer een vast energiecontract afsluiten?

Volgens het CBS hebben momenteel ongeveer 67% van de afnemers een energiecontract met een variabel tarief en 33% met een vast tarief. Het aandeel afnemers met een variabel energiecontract neemt toe omdat de vaste energiecontracten aflopen en er geen nieuwe vaste energiecontracten worden aangeboden door de energieleveranciers. Minister Jetten heeft in september al aangekondigd om energieleveranciers te verplichten om vaste energiecontracten te laten aanbieden.

Verplichte vaste energiecontracten

Tot nu toe was nog steeds onduidelijk wanneer deze verplichting voor de energieleveranciers zouden ingaan. In bijvoorbeeld Duitsland is het wel mogelijk om veel voordeliger meerjarige energiecontracten af te sluiten. Duitse afnemers kunnen minder gemakkelijk van hun energiecontract af als de looptijd nog niet is verstreken door hogere overstapvergoedingen. Dit geeft meer zekerheid voor de Duitse energieleveranciers waardoor deze het aandurven om vaste contracten te bieden tegen een veel goedkoper tarief. Jetten wil dit opnemen in de wet maar moet nog uitzoeken hoe dit vormgegeven moet worden.

Intussen worden steeds meer afnemers geconfronteerd met duurdere variabele contracten zodra hun vaste contract afloopt. Coalitiepartijen willen dat Jetten haast maakt en de aanpassing van de wet vóór 1 april gereed is om zo de afnemers de gelegenheid te geven om weer gunstige vaste contracten af te sluiten.

Prijsplafond nog onduidelijk.

Per januari gaat voor de consumenten al wel het prijsplafond in. Bij een gemiddeld verbruik van stroom en gas betaal je dan niet meer dan 241 euro per maand. Het midden en kleinbedrijf krijgen ook een prijsplafond. Indien minimaal 7% van de omzet wordt besteed aan energie kunnen ondernemers vanaf 1 november 2022 in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Hoe de kosten van het prijsplafond vervolgens wordt verrekend met de energieleveranciers is nog onduidelijk. De energieleveranciers worden vergoed voor het energieverbruik dat valt onder het prijsplafond.

ACM kan niet vaststellen wat een normale vergoeding zou zijn en geeft opdracht terug.

Het ACM moest uitrekenen wat een normale vergoeding zou zijn voor de energieleveranciers voor het deel dat ze moeten leveren wat onder het prijsplafond valt. De overheid ging uit van een kostprijs met daarover een redelijke opslag als winstmarge. De energieleveranciers willen een marktconforme vergoeding. Dus het verschil tussen de tarieven die zijn afgesproken als prijsplafond en de dan geldende marktprijzen. Intussen hebben een aantal energieleveranciers hun tarieven al verhoogd vanwege dure inkoop afgelopen zomer en verwacht dure inkoop in 2023.

De verwachting is dat een energiecontract in 2024 met € 2500 kan stijgen omdat het energieplafond dan komt te vervallen en het hoge BTW tarief van 21% weer zal worden gehanteerd.

Geschreven door René

Bespaar
ca €650 per jaar