maandag 15 januari 2018

Prepaid betalen voor energie: zelf grip op budget energiekosten

Zo’n 50 Rotterdamse en Arnhemse huishoudens gaan in een experiment een prepaid energiecontract aan. Het project is een initiatief van netbeheerders Steding en Liander in samenwerking met Nuon en Greenchoice. Huishoudens kopen vooraf een energietegoed en waarderen dit, wanneer nodig, zelf op.

Stedin en Liander kwamen op het idee voor het experiment omdat het regelmatig voorkomt dat huishoudens worden afgesloten vanwege onbetaalde of te laat betaalde energierekeningen. Iets wat in Rotterdam vrijwel elke dag gebeurt. Dat kost zowel de netbeheerders, energieleveranciers én huishoudens veel geld. Het prepaid experiment moet een oplossing bieden.

Inzicht in energieverbruik

Met de pilot willen de netbeheerders en energieleveranciers huishoudens meer bewust maken van hun energieverbruik. Ook biedt het prepaid energietegoed een extra mogelijkheid om zowel afsluiting als een (nieuwe, opbouwende) schuld te voorkomen. De energievoorziening wordt meteen afgesloten zodra het budget op is. Dit kan worden voorkomen door het budget goed en tijdig in de gaten te houden.

De 50 deelnemende huishoudens in Rotterdam en Arnhem hebben toegang tot een webportaal waar zij hun actuele verbruik en energiesaldo kunnen bekijken en monitoren. Ook zie zijn hoeveel energie zij nog te besteden en hoeveel dagen zij nog hebben in de prepaid periode. 

Naast zelf actief monitoren, kunnen de gebruikers van de prepaid oplossing ook rekenen op hulp vanuit het online portaal. Is het energiesaldo te laag dan verzend het systeem een bericht en kan er het tegoed worden opgewaardeerd. Een klein bedrag is al voldoende om afsluiting van gas en elektra te voorkomen. 

Duurzaam denken en doen

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het idee voor een prepaid experiment een mooie stap: “We zijn bijzonder positief gestemd over de proef. Wij denken dat de mensen met een prepaid energiecontract meer bewust zullen zijn van de kosten en het verbruik. Zo zijn ze bovendien beter in staat om de uitgaven en het verbruik te minimaliseren.” 

Verwacht wordt dat door meer inzicht in energieverbruik zal leiden tot een duurzamere levensstijl. “De consument ziet zo precies wat hij verbruikt. Ook de kosten zijn helder in beeld. Bijbetalen en opwaarderen doet altijd een beetje - en soms veel - pijn. Wij zien het als een praktische en mooie stimulans om duurzaam te denken en doen.”