9,1
2138 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2138 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Prijsplafond gaat in op 1 januari 2023. Wat gaat er voor jou veranderen?

Om de kosten van energie betaalbaar te houden heeft de regering besloten om een prijsplafond in te stellen. Dit plafond gaat in per januari volgend jaar. Voor de maanden november en december gaat de energierekening al met een bedrag van 190 euro omlaag. De regeling geldt alleen voor huishoudens en niet voor bedrijven. De overheid is nog druk met het uitwerken van een plan om bedrijven die kampen met hoge energiekosten tegemoet te komen.

Hoe werkt het prijsplafond?

Consumenten gaan een maximum bedrag betalen voor een gemiddeld energieverbruik van 1200 m3 voor gas en 2.900 kWh aan stroom. Het maximumtarief voor gas wordt 1,45 euro per kubieke meter en 40 cent per kilowattuur stroom. Omgerekend is dit 241 euro per maand. Verbruik je minder dan zal ook je maandbedrag lager worden.

Wat als ik meer verbruik dan het energieplafond?

Wanneer je meer verbruikt dan 1200 m3 gas en of 2900 kWh stroom, betaal je over dat gedeelte de dan geldende marktprijs. Mogelijk wordt het deel boven het verbruiksplafond verrekend met een variabel tarief of wordt dit deel aangeboden tegen een vast tarief. Dit hangt af van wat de energieleveranciers willen bieden aan energiecontracten.

Waarom zijn er nog geen jaarcontracten?

Energieleveranciers kopen energie in voor de lange termijn. Op dit moment zijn deze kosten van inkoop van energie voor energieleveranciers erg hoog. De huidige kosten van een boete bij voortijdig opzeggen van een energiecontract is erg laag. Dus wanneer de energieprijzen opeens sterk gaan dalen zou het dus interessant kunnen zijn om voortijdig weer over te stappen. De oude leverancier blijft dus zitten met duur ingekochte energie en ontvangt hiervoor een lage vergoeding in de vorm van een opzegboete. Dit staat niet in verhouding dus zullen de energieleverancier dat risico niet willen lopen. Als deze boetes worden verhoogd vormt dit een drempel om voortijdig je contract op te zeggen en dus meer zekerheid voor energieleveranciers en kunnen ze goedkopere contracten aanbieden voor vaste prijzen. De opzegboetes worden bepaald door ACM (Autoriteit Consument en Markt) en die zal dit moeten aanpassen.

Wat kan ik dan nu het beste doen?

Eerlijk gezegd is dit nu nog steeds onzeker. Via Energievergelijker worden momenteel weer energiecontracten aangeboden met een variabel tarief. Deze contracten zijn maandelijks opzegbaar. Indien er een variabel contract geboden wordt dat voordeliger is dan je huidige contract zou je kunnen overwegen om dat contract te nemen en vervolgens weer af te wachten tot er weer voordelige contracten met een vaste prijs geboden worden. Blijf dus regelmatig energie vergelijken. Indien je een bericht van ons wilt ontvangen wanneer er weer aantrekkelijke contracten worden aangeboden kun je je inschrijven voor de energie aanbiedingen.

Geschreven door René

Bespaar
ca €650 per jaar