9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Record aantal zonnepanelen aangeschaft in 2017

Zonnepanelen waren in trek in 2017. In totaal werden er afgelopen jaar ruim 3 miljoen zonnepanelen aangeschaft door consumenten en bedrijven. Dat is een toename van bijna 60 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Consumenten lijken zich steeds bewuster te worden van het feit dat energie duurzamer en goedkoper kan. Bovendien, zo stelt onderzoeksbureau Good!, blijven de prijzen van zonnepanelen nog steeds dalen. Bedrijven lijken de duurzame investering makkelijker aan te gaan vanwege de gunstige SDE+-maatregel. 

Miljoenen zonnepanelen op Nederlandse daken

De daken van Nederlandse woningen en bedrijfspanden worden steeds duurzamer. In totaal liggen er nu ruim 12 miljoen zonnepanelen op daken door heel het land. Samen zijn de panelen goed voor 3.000 MWpiek (12km2). Daarmee nemen de zonnepanelen zo’n 2,2 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie voor hun rekening. 

Duurzame en goede investering 

Meer dan een half miljoen huishoudens hebben inmiddels zonnepanelen op de daken van hun woningen liggen. Dat is uiteraard een bewuste keuze. Steeds meer speelt het besef dat stroom uit zonnepanelen een stuk goedkoper is dan stroom uit het net.

Bovendien gaan zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee. De investering wordt al in de eerste jaren terugverdiend: in veruit de meeste situaties in zo’n 5 to 6 jaar. De huiseigenaren die in 2017 voor deze duurzame energieoplossing kozen, lieten gemiddeld 12 zonnepanelen plaatsen voor een investering van gemiddeld 4.300 euro (inclusief btw en installatie). Daarmee vangen zij ongeveer 80 procent van het stroomverbruik op. 

Onderzoeksbureau Good! komt jaarlijks met het Nationaal Solar Trendrapport waar de cijfers omtrent de aanschaf en installatie van zonnepanelen een plek hebben. Het bureau heeft als doel objectieve feiten met betrekking tot zonne-energie inzichtelijk en bereikbaar te maken voor de pers, overheid en markt.

 

Bespaar
ca €650 per jaar