9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Schaliegas: vraag en antwoord

PvdA zal tegen proefboring schaliegas stemmen. Diederik Samsom heeft dat tijdens de 1-meibijeenkomst in Arnhem gezegd, meldt de NOS.

Vorige week had de fractie nog besloten akkoord te gaan met de proefboringen onder strenge voorwaarden. Het moest "schoon en veilig" zijn, zei Tweede Kamerlid Jan Vos toen nog tegen minister Kamp van Economische Zaken. Maar het PvdA-congres sprak zich dit weekend negatief uit over het besluit. Samsom wil de wens van het congres honoreren, zegt hij zelf. Maar wat is schaliegas nou eigenlijk?

Gas gewonnen uit schalie
Het woord zegt het al: gas gewonnen uit schalie. Schalie is een sedimentair gesteente bestaande uit klei-mineralen. Schaliegas zit in kleine belletjes, verstopt in oeroude, keiharde steenlagen op kilometers diepte onder de grond. Om dit gas in te winnen wordt er tot drie kilometer diepte geboord waarna een mix van water, zand en chemicaliƫn onder grote druk het gat wordt ingespoten. Dit breekt en scheurt de aarde, waardoor het gas vervolgens via de boorleiding naar het oppervlak stroomt.

Grijze energie
Schaliegas is geen duurzame energiebron. Ooit raakt deze energiebron op. Hoeveel gas er in Nederland onder de grond zit is nog niet duidelijk. Schattingen lopen uiteen van 100 tot 500 miljard kubieke meter. Naast onzekerheden over de hoeveelheid zijn er ook angsten voor de nadelen van schaliegas. Wordt het drinkwater niet vervuild door dat gas door de bodem lekt? Zijn er kansen op aardbevingen door het boren en openscheuren van de aarde? In 2011 kreeg het Engelse Blackpool bijvoorbeeld te maken met een aardbeving na een boring naar het gas.

Risico's van schaliegas
In oktober 2011 kondigde toenmalig Minister Maxime Verhagen al aan een onafhankelijk onderzoek te doen naar de mogelijke risico's. Na veel uitstel, en kritiek moet dat rapport voor de zomer 2013 eindelijk afgerond zijn. De Tweede Kamer neemt daarna een definitief standpunt in over het inwinnen van schaliegas. Tot die tijd wordt er niet geboord in Nederland.

Bespaar
ca €650 per jaar