9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Slimme thermostaat biedt veel mogelijkheden, besparen doe je echter zelf

De kachel lager of hoger zetten op afstand, of de thermostaat laten meedenken over je warmtebehoefte. Het is mogelijk wanneer je een zogeheten slimme thermostaat in huis hebt. Het apparaat geeft inzicht in energiegebruik en maakt het energiebeheer makkelijker. Maar als je denkt dat energie besparen daarmee ook vanzelf gaat, dán is het goed om even verder te lezen.

Het VARA-consumentenprogramma ‘Kassa’ ging onlangs op onderzoek uit en ontdekte dat de slimme thermostaat voordelen en leuke extra’s biedt. Energie besparen gaat met het slimme apparaat gaat echter niet vanzelf. Daar moet je als gebruiker je eigen slimheid voor inzetten.

Overigens, een slimme thermostaat is iets anders dan een slimme meter. Met deze laatste leest je energieleverancier automatisch en op afstand je energieverbruik af. De komende jaren krijgt ieder huishouden zo’n slimme meter.

Zelf energie besparen

De slimme thermostaat werkt alleen besparend wanneer je je als consument bewust bent van je energiegebruik en daar ook bewust mee omgaat. Een combinatie van de juiste instellingen en het bijhouden van je verbruik op je computer of smartphone levert een besparing op. Doe je dat niet, dan valt er ook geen voordeel te behalen.

Zoals gezegd, de slimme thermostaat maakt besparen wél makkelijker. Er zijn bijvoorbeeld meters (zoals Toon van Eneco) die vertellen hoeveel energie je per maand verbruikt en dus betaald. Je kunt je verbruik per maand vergelijken. Zo zie je bijvoorbeeld wat het verschil is als je overgaat op led-lampen.

Energiebeheer van de toekomst

De meeste thermostaten hebben bovendien een zelflerend vermogen. Dat betekent dat ze zich met de tijd instellen op je levensstijl. Het apparaat denkt dus voor de gebruiker. Wat alle slimme thermostaten zo handig maakt is de interactie met apps op smartphones. Hiermee kun je de thermostaat op afstand bedienen door hem bijvoorbeeld aan of uit te zetten, of de temperatuur al wat op te schroeven wanneer je richting huis gaat.

Sommige thermostaten (zoals de Anna en Nefit Easy) maken het je wat dat betreft nóg makkelijker, met Geofencing. Dat betekent dat de verwarming vanzelf aanslaat wanneer je met je telefoon in de buurt van je huis komt en uitgaat wanneer je langere tijd verder van huis bent met je telefoon. Ook zijn er thermostaten die reageren op beweging. Wordt er een tijdje niet bewogen dan gaat de verwarming vanzelf een graadje lager. 

Vergelijken en slim besparen

Er zijn uiteenlopende slimme thermostaten op de markt. Bijvoorbeeld Toon van Eneco, Nest van Essent en Anna van NLE. Je schaft ze aan bij de energieleverancier, veelal in combinatie met een energiecontract. Een Thermosmart of een Netatmo zijn niet verbonden aan energieleveranciers. De prijzen lopen net zo uiteen als de functionaliteiten. 

 

 

 

 

 

 

 

Bespaar
ca €650 per jaar