donderdag 29 november 2018

Van gas naar warmtepomp. Is jouw woning er klaar voor?

Alle woningen en bedrijfsgebouwen moeten van het gas af, aldus de klimaatplannen van de overheid. In totaal moeten 7 miljoen gebouwen in de komende 30 jaar de overstap naar een duurzame vorm van verwarming maken. Wordt het de warmtepomp? Of zijn er andere opties? En moet het echt nu?

Zo’n 6,5 miljoen woningen en 0,5 miljoen bedrijfsgebouwen moeten naar een duurzame manier van verwarmen. De deadline: 2050, maar liefst eerder. Nieuwbouwwoningen waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 is verstrekt, worden al zonder gasaansluiting gebouwd. Die halen de deadline dus ruimschoots. Maar hoe zit het met bestaande woningen en gebouwen? 

Duurzaam verwarmen

CO2-vrij in 2050, overal in de gebouwde omgeving. Dat is een duurzame én pittige ambitie. En tevens een grote opgave voor bestaande woningen. Willen we in de komende drie decennia alle 7 miljoen gebouwen gereedmaken voor duurzame verwarming, dan hebben we het over 1.000 gebouwen per dag. Zoals gezegd, een opgave en een vraagstuk. De warmtepomp is een van de duurzame antwoorden.

Een warmtepomp kun je zien al een omgekeerde koelkast. Het systeem haalt warmte uit zijn omgeving: lucht, water of de bodem. De warmte wordt omgezet in vloeistof die in het apparaat verdampt tot gas. Een pomp - vandaar de naam warmtepomp - perst het gas samen waarbij warmte vrijkomt. Dit wordt gebruikt om het huis of bedrijfspand te verwarmen. 

Volledig of hybride?

De warmtepomp kan op zichzelf staan en als systeem het huis verwarmen. Er is ook een hybride variant, hierbij werkt de warmtepomp samen met een hr-ketel. Zowel de pomp als de ketel werken op elektriciteit waardoor de CO2 uitstoot lager is dan van de huidige, reguliere warmtesystemen. Ook de hybride variant is dus een stuk duurzamer. Sommige warmtepompen hebben een extra optie: koelen. Vooral tijdens de (steeds warmer wordende) zomermaanden zorgt dit voor extra comfort in de woning. 

Subsidie duurzame energie

De kosten van een warmtepomp zijn niet gering. Daarom kunnen woningbezitters ook dit jaar gebruikmaken van een overheidssubsidie, de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Is de subsidie van toepassing dan kun je als verduurzamende woningeigenaar rekenen op een tegemoetkoming van 1.000 tot 2.500 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het systeem dat je kiest voor jouw woning.