vrijdag 30 oktober 2015

Veel Nederlanders onbekend met energielabel eigen woning

Een groot deel van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun woning is. Zo’n 75 procent geeft aan niet te weten welk label er aan hun huis hangt. En dat terwijl er in de afgelopen jaren miljoenen energielabels zijn uitgegeven voor zowel koop- als huurwoningen. 

De cijfers komen naar voren uit een onderzoek van energieleverancier Nuon. In de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is de onbekendheid het grootst. Ongeveer 80 procent heeft hier geen idee over energiewaardering van hun woning. In het oostelijke en noordelijke deel van het land is dat heel anders.

Zo weten bewoners van de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland prima hoe het zit met hun energielabel. Zo’n 60 procent is goed op de hoogte. In Drenthe, Friesland en Groningen weet 53 procent precies welk energielabel hun koop- of huurwoning heeft. Bij driekwart van de mensen die hun label wél kennen, heeft een A-, B- of C-label. 

Voorlopig of definitief energielabel

Veel Nederlanders zijn niet tevreden over het voorlopige of definitieve energielabel van hun woning. Hoe slechter het label, hoe groter de ontevredenheid. Van de bezitters van een E-, F- of G-label zijn er negen op de tien bijzonder ontevreden. Het (slechte) energielabel is voor veel mensen aanleiding om te besparen op de kosten van gas en stroom. 48 procent van de Nederlanders geeft aan besparende maatregelen te willen treffen.

Snel energie besparen

Die besparing kan vrij eenvoudig worden gerealiseerd. Het blijkt dat consumenten met kleine verbeteringen moeiteloos 30 procent op hun energieverbruik kunnen besparen. Door de aanschaf van zuinige apparaten of door de verwarming wat eerder uit te schakelen of een graadje lager te zetten.

Cindy Kroon, directeur Klanten van Nuon: “Soms moet je eerst iets uit zetten om iets anders aan te zetten. Een apparaat uitdoen leidt tot méér dan energiebesparing alleen. Natuurlijk, je krijgt er een lagere energierekening voor terug en het is goed voor het milieu. Maar het betekent bijvoorbeeld ook meer écht contact met mensen wanneer je af en toe de telefoon, de (spel)computer of de televisie uitzet. Nuon stimuleert dat. Zet eens iets uit en geef elkaar energie. Het levert meer op dan je in eerste instantie denkt. De groenste energie is de energie die je niet verbruikt.” 

Daar zijn wij van Energievergelijk het helemaal mee eens. Minder apparaten gebruik, meer écht contact zoeken. En tegelijk besparen. Dat is win-win. (Vergeet ook niet om  energieleveranciers te vergelijken, want daarmee bespaar je nóg meer!)