9,1
2134 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2134 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Waar of niet waar: ’s nachts de verwarming uitzetten kost extra energie én geld

Met de huidige energieprijzen doen we er alles aan om onze energierekening zo laag mogelijk te houden. Maar wat werkt nou echt? Zet jij bijvoorbeeld je verwarming uit of lager voordat je naar bed gaat? Bespaar je hiermee écht energie en geld? Of bespaar je meer als je de temperatuur constant houdt?

Maar als je de verwarming ’s nachts heel laag of uit zet, dan verdwijnt toch alle warmte uit je woning? En dan moet je ’s morgen toch extra hard stoken? Logische gedachten, begrijpelijke vragen. Want is het misschien niet goedkoper om de verwarming aan te laten staan en je woning een beetje op temperatuur te houden?  

Kachel aan! Of toch uit?

Moeilijke vraag inderdaad: kachel lager, uit of enigszins aan laten staan? Eén ding is zeker, hoe je ook woont, warmte verdwijnt altijd het huis uit. Of de kachel ’s nachts nu wel of niet een aantal graden lager staat, als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur dan gaat de warmte naar buiten.

Wat ook zeker is: de verwarming aan laten staan is sowieso geen goed idee. Want hoe warmer het in huis is, hoe meer warmte er verloren kan gaan. En dan klopt het wat ze wel is roepen: ‘dan stook je voor de hele buurt’. En dat kost altijd onnodig energie en geld. 

Tijd, energie en geld

‘Dus dan zet ik de kachel ’s nachts toch helemaal uit’. Tja, ook dat is niet altijd verstandig. Het duurt dan toch echt een stuk langer om ’s ochtends het huis weer op te warmen. Daarnaast is het dan na het opstaan even bibberen. Dit hangt trouwens wél af van de woning waarin je woont. Heb je een goed geïsoleerd huis, dan warmt het sneller op dan een oudere, slecht geïsoleerde woning. En woon je in een groot huis, dan kost verwarmen ook meer tijd, energie en geld.

Wat wél opgaat voor de meeste woningen: zet je de verwarming ’s nachts op 15 graden, dan bespaar je wel degelijk energie en euro’s. Heb je vloerverwarming? Zet deze dan op een graad of 17. Dit advies geldt alleen als je vloer is aangesloten op de gasketel. Heb je een warmtepomp, dan kun je de vloer beter altijd op een constante temperatuur houden. Dan haal je meer rendement uit je warmtepomp. 

Oude of jongere woning? 

Wat goed is om even te checken – al weet je dit waarschijnlijk wel: hoe oud is je huis? Is het gebouwd vóór 1994 dan is de isolatie waarschijnlijk niet zo goed. Dus kost het veel om je huis te verwarmen en kun je je thermostaat het best zo’n 5 tot 7 graden lager zetten. Dan stook je ’s ochtend ietsje meer, maar dat kost relatief gezien minder energie.

Heb je een wat jonger huis, van na 1994? Dan is de isolatie vermoedelijk ook wat beter. In dit geval is het slimmer om de temperatuur meer constant te houden. Het beste kun je dan de thermostaat zo’n 2 tot 4 graden lager zetten wanneer je gaat slapen. Vriest het? Dan is 1 à 2 graden lager al voldoende. 

 

Bespaar
ca €650 per jaar