9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Waarom bewolkte dagen en zonnepanelen perfect samengaan

Denk je aan zonnepanelen dan denk je aan de zon. Want hoe harder de zon schijnt, hoe beter dat is voor de opwek van energie, niet waar? Inderdaad: niet waar. Zo blijkt uit recent onderzoek. Sterker nog, juist ook bewolkte dagen zorgen voor fikse stroompieken. Hoe dat zit? 

Je zou denken dat zonnepanelen het meeste opleveren wanneer de zon het hardst schijnt. Geen gekke gedachte, alleen al vanwege de naam ‘zonnepanelen’. Toch blijkt dat niet alleen zonnige dagen voor pieken in de de opwek van zonne-energie zorgen. Een strakblauwe lucht is mooi en zonnepanelen varen daar wel bij, maar juist bewolkte dagen leveren heel wat stroom op. Aldus een studie die o.a. Wageningen University & Research momenteel doet. 

Studie naar zonne-energie

Hoe zit het nu met zonnepanelen? Gaan die harder op zon of zijn er ook andere weersomstandigheden die veel stroom opleveren. Wageningen University & Research vroeg het zich af. Samen met netbeheerder Liander en een aantal partijen doen zij een deelstudie naar de impact van zonne-energie op het elektriciteitsnet. Daarbij keken ook naar de invloed van verschillende weersomstandigheden.

Wolken voor efficiënte zonnepanelen

Een logische vraag en een interessante gedachte, want zeg nou zelf: het weer in Nederland in nu niet bepaald stabiel. We zien over het algemeen meer wolken dan zon. En onze zonnepanelen dus ook. Bij zonne-energie spreken we dan over zogeheten fluctuerende patronen: de zon schijnt niet de hele dag door én is ook niet even krachtig op elke plek in het land.

Zo zijn er bijvoorbeeld dagen met cumulus. Dit zijn die typisch Hollandse wolken, ook wel bekend als bloemkoolwolken. Scherpe lijnen, donker aan de onderkant en rond en spierwit aan de bovenkant. Deze wolken zorgen ervoor, zo blijkt uit de studie, dat er op sommige momenten extra licht op de zonnepanelen valt. Nog een voordeel van cumulus: ze zorgen voor schaduw. Op die momenten kunnen de zonnepanelen even afkoelen, waardoor ze nóg efficiënter werken als de zon weer gaat schijnen. 

Hollands weer, goed voor energie-opwek

Het oer-Hollandse weer en onze typische wolkenluchten vormen dus eigenlijk prachtige  omstandigheden om duurzame zonne-energie op te wekken. Waarom juist ook netbeheerders dergelijke onderzoeken en studies doen? Met de uitkomsten ervan kunnen zij de netten beter benutten. Daarmee dragen ze bij aan de betrouwbaarheid van de toekomstige energievoorziening.

Bespaar
ca €650 per jaar