9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Windenergie kan 20 procent van alle stroom leveren in 2030

Energie uit wind lijkt de duurzame belofte voor de toekomst te zijn. Volgens de Global Wind Energy Council (GWEC) kan windenergie in 2030 al een vijfde leveren van de totale elektriciteitsproductie wereldwijd. 

De prijzen van duurzame energie blijven dalen. Daarmee wordt een koolstofvrije energiesector in theorie werkelijk haalbaar. De ogen zijn met name gericht op windenergie om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen. De cijfers die het GWEC presenteerde in haar tweejaarlijkse rapport zijn in elk geval positief en hoopgevend.

Investeren in windenergie

Als de afspraken uit het Akkoord van Parijs worden nageleefd én behaald, dan kan dit volgens het GWEC zorgen voor een windvermogen van 2.110 gigawatt. Dit is ongeveer 5 maal zoveel als dat er op dit moment aan windenergie wordt geproduceerd. 

Alle windinstallaties op de wereld leverden vorig jaar samen 433 gigawatt aan energie. Dat is 14 procent meer dan in 2014. Om dit mogelijk te maken werd er wereldwijd flink geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten. In totaal voor een ‘kleine’ 110 miljard euro. De grootste leverancier van energie uit wind is overigens China, en dat al zeven jaar achtereen. 

Win win-situatie

De wereldwijde toename van het aantal windmolens en windparken levert naast een grotere hoeveelheid windvermogen veel meer op. Zo wordt verwacht dat de groei - als deze zich werkelijk voortzet - kan zorgen voor 2,4 miljoen nieuwe banen. Bovendien mogen we rekenen op een verminderen van de CO2 uitstoot van zo’n 3,3 miljard ton per jaar. 

Windenergie kwart goedkoper

Tegen 2030 wordt windenergie minstens 25 procent goedkoper, zo blijkt uit een onderzoek dat afgelopen maand verscheen in Nature Energy. Windenergie-experts verwachten dat de kosten de komende jaren zullen blijven dalen, onder andere door steeds slimmer ontworpen windturbines. De ‘windvangers’ worden elk jaar groter en efficiënter. 

 

Bron: EnergieOverheid

 

Bespaar
ca €650 per jaar