vrijdag 23 juni 2017

Zomerse dagen zorgen voor enorme piek in zonne-energie

Het zonnige zomerweer van de afgelopen dagen zorgde, naast een zomers gevoel, voor een ongekende piek in zonne-energie. Nooit eerder werd er in Nederland zo’n grote hoeveelheid zonne-energie opgewekt. Het hoogtepunt lag op de langste dag van het jaar, de eerste officiële zomerdag. 

De piek in zonne-energie is het resultaat van een zonnige optelsom: het hoogste aantal actieve zonnepanelen ooit, een vrijwel onbewolkte lucht en een groot aantal zonuren op de langste dag van het jaar. De hoeveelheid energie die op deze dag per uur werd opgewekt stond gelijk aan de energie van drie gasgestookte energiecentrales. 

Continu pieken

Het nieuws kwam van Eneco, die de cijfers meenam van de energiehandelsvloer. “Er liggen tegenwoordig veel zonnepanelen op de Nederlandse daken. Samen kunnen deze per uur een piekvermogen van 2400 megawatt produceren”, aldus een woordvoerder van Eneco. “Op de langste dag van het jaar maakt de zon de meeste uren en daarmee leveren de panelen continu dat piekvermogen.”

Meer opgewekt dan verbruikt

Tijdens de warme dagen wordt er veel energie opgewekt, maar tegelijk verbruiken we met elkaar ook meer energie. Dat komt vooral omdat door airco’s die op volle kracht draaien, extra airco’s die worden ingezet en andere koelsystemen die alle zielen bijzetten. Tijdens de hete zomerdagen van afgelopen week werd er zelfs 10 procent meet energie verbruikt dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Toch is er onderaan de streep meer energie opgewekt dan verbruikt. 

Zonnige langste dag

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Met name de laatste jaren neemt het aantal panelen fors toe. “Dat is en positieve ontwikkeling”, aldus de woordvoerder van Eneco. “Het afgelopen jaar steeg de capaciteit van de Nederlandse zonnepanelen zelfs met 30 procent. Het mooie weer van de afgelopen dagen is mooi meegenomen. Het is overigens niet de warmte die meer energie oplevert, maar het zit hem in de mate van bewolking, de hoek van de zon en het aantal uren zon. Dan helpt zo’n zonnige langste dag natuurlijk enorm.”