dinsdag 9 augustus 2016

Zonnepanelen leveren stroom voor 60.000 huishoudens in de randstad

Zonnepanelen en duurzame stroom zijn in trek. Vooral ook in de randstad neemt het aantal geregistreerde zonnepanelen flink toe. Volgens netbeheerder Stedin leveren het aantal panelen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht samen 200 MegaWatt duurzaam opgewekte stroom op. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van zo’n 60.000 huishoudens.

Stedin deed een telling onder huishoudens in Zuid-Holland en Utrecht. In deze provincies is van 65.123 woningen bekend dat zij zonnepanelen hebben. Een hoog aantal, dat Stedin overigens niet verbaast. Door zelf zonne-energie op te wekken besparen consumenten aanzienlijk op hun energierekening. Bovendien dragen zij hiermee bij aan een beter milieu. Beide voordelen zijn voor veel huiseigenaren belangrijke redenen om over te stappen op duurzame energie.

Zonnepanelen plaatsen populair

Vooral de laatste jaren kiezen consumenten er steeds vaker voor om zonnepanelen op de daken van hun woning te plaatsen. Alleen al in 2014 én in 2015 installeerden ruim 13.000 huiseigenaren de duurzame energie-opwekkers op hun dak. In de eerste helft van 2016 kwamen hier nog eens 6.600 woningen bij. 

Opvallend is dat Den Haag al jaren koploper is met zonnedaken op woningen in de Randstad. De hofstad wint het met 4347 woningen van de stad Utrecht die op de voet volgt met 4262 woningen. De top vijf wordt verder ingevuld door Amersfoort (2833, Rotterdam (2628) en Zoetermeer (1916). Met 4,4 procent van alle woningen heeft Amersfoort de grootste dichtheid van zonnedaken van de steden uit de top vijf.

Duurzame energieopwekking in beeld 

Judith Koole, directeur Klant & Markt bij Stedin, verwacht dat het aandeel zonnestroom op de netten van het bedrijf de komende decennia verder zal groeien. “We houden de effecten van duurzame energieopwekking goed in de gaten”, vertelt Koole. “We weten namelijk dat een groot dele van de opgewekte energie niet direct wordt gebruikt, maar veelal wordt teruggeleverd aan onze elektriciteitsnetten. Dit kan problemen geven wanneer we hier niets mee doen. Het is onze taak om het netwerk zo in te richten dat het klaar is voor de nieuwe energiegeneratie.”

Stedin en ook andere netbeheerders in Nederland houden de registratie van duurzame initiatieven goed bij. Dit is bijzonder belangrijk bij storingen en werkzaamheden, en vooral ook om vraag en aanbod goed op elkaar af te kunnen stemmen. Op www.energieleveren.nl, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse netbeheerders, kunnen consumenten en bedrijven hun energie-installaties registeren. Zo houden we gezamenlijk het overzicht en blijven vraag en aanbod helder in beeld.

 

Bron: Stedin