9,2
2111 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2111 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energierekening valt stuk lager uit, hoeveel is nog even afwachten

De tarieven voor gas en stroom gaan per 1 januari 2015 merkbaar omlaag. Als gevolg van de warme winter en lente van het afgelopen jaar zijn de marktprijzen aanzienlijk gedaald. Hoeveel de consument er van terugziet in zijn portemonnee is nog even afwachten.

De prijsdaling komt doordat er grote voorraden zijn en de vraag minimaal is. De winter en lente van 2014 waren de op één na zachtste in de historie. In de zomer wordt sowieso weinig gas verstookt en de huidige herfst breekt ook warmterecords. Huishoudens verbruiken in 2014 dus een stuk minder gas dan in de afgelopen jaren.

Dalende energieprijzen

In een gemiddeld jaar ligt het gebruik van een doorsnee huishouden op 1.600 kubieke meter. Geschat wordt dat het verbruik dit jaar zo’n 20 procent minder zal zijn. De gasvoorraden zijn daardoor groter dan ooit en dat heeft logischerwijs gevolgen voor de marktprijzen.

Energiebedrijven Eneco en Essent hebben al aangegeven de tarieven te verlagen. Nuon heeft nog geen besluit genomen. “Maar we houden bij het bepalen van de energietarieven rekening met de marktprijzen.” Daarbij is zeker dat de leverancier ook rekening houdt met andere factoren die invloed hebben op de marktprijs van gas.

Voordeel voor consument

Gas kost nu een vijfde minder dan een jaar geleden - overigens ook elektriciteit is sinds vorig jaar een stuk goedkoper - en die trend lijkt zich door te zetten. Hoewel de marktprijzen dalen en de oorzaken inzichtelijk zijn, wordt de lagere kostprijs niet volledig doorberekend aan de consument.

Volgens econoom Hans van Cleef van ABN Amro komt dat vooral doordat de bedrijven grote investeringen, die niets opleveren, moeten terugverdienen “Op basis van de marktprijzen kan de energierekening flink omlaag. Maar er zijn bijvoorbeeld schone centrales die nu stilstaan en dat wordt doorberekend aan de consument.” 

Hoeveel de Nederlandse consument dus uiteindelijk terug zal krijgen van de energieleveranciers is dus nog onduidelijk, maar dat de komende eindafrekening lager uit zal vallen, dat is zeker.

Bron: AD.nl

 

 

Bespaar
ca €400 per jaar