9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Mogelijke overname Greenchoice door Eneco

NMa vreest voor machtsconcentratie.

Twee ex-directeuren van het groene energiebedrijf Greenchoice hebben jarenlang voorgeschoten geld van klanten achtergehouden. De gedupeerde klanten zijn schadeloos gesteld maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), toezichthouder op de energiesector, staat voor een groot dilemma.

Wanneer Greenchoice eventueel wegvalt van de energiemarkt dreigt eenzelfde scenario als op de hypotheekmarkt, concurrentie zal dan zo goed als verdwijnen. Veel ogenschijnlijk onafhankelijke energieleveranciers behoren namelijk tot dezelfde familie. Zo is prijsvechter Energiedirect van marktleider Essent. Ook RWE hoort tot diezelfde familie. Eneco heeft 30% van de aandelen in Greenchoice.

Eneco zet juridische stappen
De situatie doet zich nu voor dat Eneco Greenchoice voor de rechter heeft gedaagd. Aandeelhouder Eneco meent dat de boete van €7,2 miljoen die Greenchoice kreeg opgelegd, niet voor haar rekening mag zijn. Eneco vindt dat de overige aandeelhouders dit bedrag voor rekening moeten nemen. Dit zijn de twee voor de fraude verantwoordelijke ex-bestuurders, een eerder vertrokken medeoprichter, en enkele huidige personeelsleden van Greenchoice. Zij zijn verenigd in het investeringsvehikel Energieconcurrent BV en bezitten 70% van de aandelen van Greenchoice. Ook eist Eneco compensatie voor de tegenvaller van €8,6 miljoen, het bedrag dat de ex-Greenchoice-directieleden achterhielden voor klanten en in 2011 alsnog moesten terugbetalen.

Mocht de rechter Eneco in het gelijk stellen, dan lijkt een deal over verkoop van het 70%-belang goed mogelijk. In totaal bijna €16 miljoen opbrengen, naast de persoonlijke boetes van €450.000, lijkt voor de twee ex-directeuren van Greenchoice te veel gevraagd.

Machtsconcentratie
Jeroen de Haas, directeur bij Eneco, heeft eerder laten doorschemeren Greenchoice geheel over te willen nemen. De NMa zal dit idee waarschijnlijk niet toejuichen. Op deze manier ontstaat er namelijk nog meer machtsconcentratie op de markt.

Bespaar
ca €650 per jaar