9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Wat is het beste moment om over te stappen?

Overstappen van energieleverancier kan altijd, op ieder moment. Twee keer per jaar worden de tarieven aangepast, namelijk na 1 januari en na 1 juli. Rond deze data komen energieleveranciers met de nieuwe energieprijzen. Je hoeft echter niet rond deze data over te stappen, via Energievergelijker kun je het hele jaar door genieten van mooie aanbiedingen en kortingen.

Overstappen? Let op je laatste energienota

Wanneer je van plan bent om over te stappen, houd dan wel rekening met het tijdstip van je laatste energienota. Het is verstandig om de overstap vlak voor ontvangst van de laatste jaarnota te plannen. Dit kun je vanaf zes weken voorafgaand het einde van je energiecontract doen. Je hoeft dus niet te wachten tot je laatste energienota op de deurmat ligt.

Wanneer je vóór het einde van de afgesproken contractduur overstapt, kan het echter wel zo zijn dat je je welkomstpremie misloopt. Deze ontvang je namelijk meestal aan het einde van het contractjaar.

Let op de periode in het jaar

Je betaalt voor de energie die je verbruikt. Je termijnbedrag wordt echter gebaseerd op je gemiddelde verbruik van een héél jaar. Je betaalt dus doorgaans te veel in de zomer, en te weinig in de winter. Toch kan het voor de eindafrekening wel uitmaken op welk moment in het jaar je overstapt.

Stap je over na de koude wintermaanden, dan kan het zijn dat je nog wel een naheffing ontvangt van hetgeen dat je te weinig hebt betaald. Andersom werkt het hetzelfde: als je opstapt in de zomer, kan het zijn dat je nog geld terug krijgt van je energieleverancier van hetgeen dat je te veel hebt betaald.

Check de einddatum van je huidige contract

Vanaf 6 weken voor de einddatum van je vaste contract kun je al een overstap aanvragen. Doe je dit eerder dan zes weken? Dan dan riskeer je een opzegboete en loop je bovendien soms zelfs een welkomstpremie mis. En dat is uiteraard zonde.

Duurt het dus langer dan drie maanden voordat je huidige contract afloopt, wacht dan nog even. Plan de overstap wel alvast in in onze contractwizard, of schrijf je in voor onze maandelijkse top vijf van energieaanbiedingen. Zo weet je zeker dat je gaat besparen zodra het kan.

Bespaar
ca €650 per jaar
Wat gebeurt er na het aanmelden?
Overstapproces