9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Hoe lang duurt overstap naar andere energieleverancier?

Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier neemt wat tijd in beslag. Hoe lang dit precies duurt, hangt van de looptijd van je huidige contract af. Indien je binnen zes weken voorafgaand aan de einddatum van je contract een overstap aanvraagt, sluit deze naadloos aan op je oude contract. Ligt de einddatum verder dan 2 maand weg dan het tijdstip dat je de overstap aanvraagt, dan gaat je nieuwe contract meteen in. Ligt de einddatum binnen twee maand van de aanvraagdatum in het verschiet, dan wordt er doorgaans gewacht tot de contractperiode is afgelopen. Zo voorkom je dat je een opzegboete moet betalen.

De wettelijke opzegtermijn van een (onbepaald) contract is 30 dagen. Bovenop deze 30 dagen krijg je ook nog eens 14 dagen bedenktijd voor je nieuwe contract. In totaal kan de overstap zelf dus niet langer duren dan 6 weken.

Switchverzoek netbeheerder

Ook het moment waarop het zogeheten switchverzoek wordt ingediend heeft invloed op de overstapduur. Wanneer je je aanmeld bij een nieuwe energieleverancier zal deze een switchverzoek indienen bij de netbeheerder. Hierin staat onder andere de gewenste overstapdatum. De netbeheerder voert het switchverzoek uit op de datum die je aan je nieuwe energieleverancier opgeeft.

Per contractvorm kun je uitgaan van de volgende (gemiddelde) overstapperiodes:

Contract voor bepaalde tijd

Op het moment dat de einddatum van je huidige contract is verstreken, kun je overstappen zonder opzegvergoeding. Je kunt de overstap maximaal zes weken voor de einddatum aanvragen. Dan heeft de nieuwe energieleverancier voldoende tijd om de overstap te regelen en ben je er van verzekerd dat je op tijd begint met kosten besparen.

Contract voor onbepaalde tijd

Je hebt een contract voor onbepaalde tijd indien je nog niet eerder bent overgestapt en je contractperiode is verstreken. Je contract wordt dan automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dan op elk gewenst moment overstappen. Een overstap duurt gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken. Houd daar dus rekening mee wanneer je een aanvraag doet of plant.

Bespaar
ca €650 per jaar
Wat gebeurt er na het aanmelden?
Overstapproces