De term elektriciteit verbruik gaat over de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt. De tarieven voor elektriciteit worden op bepaalde verbruiken gebaseerd, waardoor kleinverbruikers niet de dupe worden van grootverbruikers. De Elektriciteit- en Gaswet zorgt ervoor dat deze tarieven eerlijk bepaald worden.

Klein- of grootverbruiker?

Zoals hierboven aangegeven ben je een grootverbruiker als je een bedrijf hebt en kleinverbruiker als het gaat om een gemiddeld huishouden. Uiteraard zijn de grenzen wel iets vager dan uitgaande van alleen die gegevens. Zo val je in de categorie kleinverbruiker als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. Voor sommige mensen is dit niet gelijk duidelijk. Wil je weten of je te maken hebt met een dergelijke aansluiting, dan kun je dit controleren door op je energierekening of in de meterkast te kijken of het aan je netbeheerder te vragen.

Altijd op de hoogte zijn

Om zo veel mogelijk uit je energie te halen, is het verstandig dat je op de hoogte bent van je elektriciteitsverbruik. Ook kan het geen kwaad om meer te weten over alternatieve energiebronnen en duurzame energie. Om je zo goed mogelijk op de hoogte te stellen van wat er allemaal speelt in de wereld van energie, vindt je in onze begrippenlijst alle termen die er mee te maken hebben. Ook weten wat je kunt besparen op je elektriciteit verbruik? Bekijk dan ook onze pagina over energiebesparende producten!