Het vastrecht (vanaf 01-01-2015: vaste leveringskosten) is een onderdeel van je energierekening. Vastrecht is een vast bedrag dat per maand, kwartaal of jaar in rekening wordt gebracht en de hoogte varieert niet.

Vastrecht vergelijken

Hoewel vastrecht een vast bedrag is, wil dit niet zeggen dat energieleveranciers onderling geen verschillende tarieven hanteren. Het is altijd verstandig om de leveranciers met elkaar te vergelijken om te zien waar je kunt besparen op de kosten. Dit kan via de vergelijker rechts op deze pagina.

Vastrecht: wat betaal je eigenlijk?

Met vastrecht worden de vaste kosten betaald die nodig zijn voor de levering en het transport van energie. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken: de huur van de meter, de aanleg van het netwerk, of het onderhoud ervan. De ene leverancier hanteert een tarief van twee euro per maand en rekent dan hogere energietarieven, terwijl de andere energieleverancier een hoger vastrechttarief vraagt en zo in staat is om de energietarieven laag te houden. Een laag vastrechttarief kan er aantrekkelijk uitzien, maar dat wil dus niet zeggen dat je goedkoper uit bent!

Pak je gegevens erbij en vergelijk

Pak de gegevens van je energieverbuik erbij en bekijk via onze vergelijker wat je kunt besparen op je energierekening. Wil je minder gaan betalen en meer aandacht besteden aan het milieu? Dan kunnen we je ook tips geven over energiebesparende producten of het zelf opwekken van energie.