ACM staat voor Autoriteit Consument en Markt. Deze onafhankelijke toezichthouder is ontstaan nadat de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) op 1 april 2013 hun krachten besloten te bundelen.

De Autoriteit Consument en Markt is, zoals de naam al doet vermoeden, een toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Als consument kun je bijvoorbeeld bij ACM terecht voor informatie en gratis advies. Heb je bijvoorbeeld problemen met een bepaald bedrijf? Dan kun je een melding maken bij de ConsuWijzer. Je ontvangt dan advies over de mogelijke oplossingen en krijgt meer inzicht in je rechten. ACM kan optreden als blijkt dat het bedrijf inderdaad de wet overtreedt.

Autoriteit Consument en Markt en energie

Uiteraard houdt de Autoriteit Consument en Markt zich ook bezig met gas en elektriciteit. ACM ziet erop toe dat energieleveranciers hun energie leveren op een betrouwbare manier, tegen tarieven die aanvaardbaar zijn. Dit geldt ook voor de voorwaarden die zij hieraan mogen stellen. Om elektriciteit en gas te mogen leveren aan consumenten, moeten energieleveranciers een vergunning hebben van ACM.

Andere werkzaamheden van ACM zijn onder andere het vaststellen van maximumtarieven voor het transport van elektriciteit en het aansluiten op het net. Ook de tarieven voor transport van gas worden door ACM bepaald. 

Energievergelijker.nl biedt hulp

Energievergelijker.nl helpt je graag waar nodig. Bij ons vergelijk je gemakkelijk energieprijzen en -leveranciers met elkaar, om te zien of je goedkoper uit kunt zijn. Vul hiernaast je gegevens in in de vergelijker om direct energieprijzen te vergelijken!