Energieprijzen vergelijken

Besparen op energiekosten wil iedereen wel, maar met alle termen die op de energierekening staan lijkt vergelijken een onbegonnen klus. Niets is echter minder waar. Energievergelijker.nl vergelijkt alle onderdelen voor je die samen de energieprijs vormen die je uiteindelijk betaalt. Voor jou dus weinig werk. Om je toch wat extra inzicht te bieden, hebben we alle onderdelen van de energierekening op een rijtje gezet.

Om energieprijzen te vergelijken is het handig om te weten wat je precies vergelijkt. En welke onderdelen van de energierekening per leverancier verschillen en welke vast staan. Want we hebben helaas niet overal invloed op, zoals bijvoorbeeld op belastingen.

Het is goed om te weten dat de energierekening bestaat uit twee delen: het deel waarop je invloed hebt met je verbruik (het energietarief) en het deel waarbij de prijs vast staat, los van je verbruik (het vastrecht). Beide onderdelen kunnen in hoogte verschillen per leverancier. Dat is handig om te weten bij het vergelijken van energieprijzen. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Energietarief per kWh of m3

Ten eerste is er het energietarief. Dat is het bedrag dat je betaalt per kWh elektriciteit of m3 gas. Dat bedrag staat vast, maar kan in totaal verschillen per maand. De kans is namelijk groot dat je de ene maand meer energie gebruikt dan de andere. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, hangt dus af van je energieverbruik. De tarieven per kWh of m3 verschillen echter wel per leverancier. Het ene energiebedrijf vraagt een hoger tarief dan de andere. Die prijzen kan je dus met elkaar vergelijken.

Lees meer