9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energie besparen: verlaag je energieverbruik met deze eenvoudige tips

Energie besparen is makkelijker dan je denkt. Met een paar kleine maatregelen bespaar je al gauw vele euro’s op de energierekening. En dat het echt eenvoudig is om minder energie te verbruiken, dat laten we zien met deze handige tips.

Tips voor in en om het huis

We beginnen bij de badkamer. Stap eens onder de douche in plaats van in bad. Badderen kost gemiddeld drie keer zoveel water als een douche van vijf minuten. Natuurlijk is het prima om eens uitgebreid in bad te genieten, maar doe het niet dagelijks. Verwen jezelf eens of tweemaal per maand met een warm bad. 

Besparen in de keuken 

Ook in de keuken kun je stappen maken. Zoals bij het koken. Plaats een deksel op de pan tijdens het gehele kookproces. Daarmee verbruik je zo’n 60 tot 70 procent minder energie. Heb je de keuze tussen een waterkoker en een kokendwaterkraan? Kies dan voor de waterkoker. En schaf je er één aan, let dan op het energielabel. Hoe hoger, hoe beter.  

De was- en ketelruimte

Denk ook eens aan je boiler of combiketel. Je kunt de temperatuur van het tapwater verlagen. Deze staat meestal afgesteld op 80 graden, maar dat kan prima een paar graadjes lager. Zorg ervoor dat je niet onder de 65 graden gaat zitten, want bij lagere temperaturen kan de Legionella bacterie zich vermenigvuldigen. 

Een wasje doen? Doe dat op een lage temperatuur. Op 30 graden wordt alles prima schoon en net zo fris. En wil je de was drogen, hang het dan op in plaats van de droogtrommel te gebruiken. Weet je dat je kleding daarmee over het algemeen ook mooier blijft? Dat is een mooie bijkomstigheid. 

Stookkosten in de hand

Deze tip verwacht je vermoedelijk al: isoleer je woning. Een geïsoleerd huis houdt de warmte een stuk beter binnen. Dat is immers waarvoor je de kachel aanzet, om het binnen aangenaam warm te hebben. Plaats daarom ook geen bank of gordijnen voor de radiator. Deze houden de stralingswarmte tegen. Ook dat is zonde.

Wil je investeren? Installeer dan vloerverwarming. Hiermee verwarm je de ruimte in zijn geheel. De gevoelstemperatuur ligt voor het gevoel een stuk hoger dan bij gewone radiatoren. Sluit je als het buiten donker wordt ook nog eens de gordijnen dan blijft de kou buiten en de warmte binnen. Dubbel duurzaam dus. 

Ramen en roosters open

Ventileer je huis. Dit brengt droge lucht in de woning en drijft vochtige lucht naar buiten. Droge lucht is sneller te verwarmen, dus je woning is eerder op temperatuur. 

Als laatste tip: zet ’s nachts de thermostaat op vijftien graden. Daarmee koelt de woning niet volledig af en kost het minder moeite - en dus energie - om de volgende ochtend je huis weer op te warmen. 

Meer tips? Kijk eens op deze pagina. Let vandaag op je energieverbruik, dan bespaar je op de energierekening van morgen!

 

Bespaar
ca €650 per jaar