Ecotax is de belasting die je betaalt over milieuvervuilende producten of productieprocessen. Bij het opwekken van energie, door verbranding van fossiele brandstoffen, komen schadelijke stoffen vrij. Ter compensatie van de schade aan het milieu, betaal je een ecotax over je energieverbruik. Ook energiebelasting genoemd. 

REB en Ecotax

Ecotax wordt ook wel 'regulerende energiebelasting' genoemd (REB). De REB is in 1966 ingevoerd in Nederland om bewust gebruik van energie te stimuleren. Sindsdien betaalt de gebruiker belasting aan ontvanger en ontvanger draagt het vervolgens weer af aan de Belastingdienst. 

Voorheen werd over het gebruik van groene stroom geen ecotax geheven, maar met de komst van de Regulerende Energiebelasting moet dat tegenwoordig wel. Groene stroom is duurzame elektriciteit die milieuvriendelijk is geproduceerd. De overheid wil er nu vooral voor zorgen dat er veel groene stroom geproduceerd wordt. De overheid kent subsidies toe om bedrijven te stimuleren om groene stroom te produceren. Als bedrijven meer groene stroom maken, heeft dat een positieve uitwerking op het milieu.

Lees meer