Kantoor aan huis: particulier of zakelijk energiecontract?

Het is mogelijk om als ZZP'er of startend ondernemer een zakelijk energiecontract af te sluiten. Dit kan echter alléén als je aan de voorwaarden van een zelfstandige werkruimte voldoet. Voldoe je hier aan, dan kun kiezen voor een zakelijk contract. Toch is een particulier contract soms voordeliger. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een energiecontract voor een bedrijf aan huis.

Kantoor aan huis 

Een kantoor aan huis moet een zelfstandige werkruimte zijn, wil je als ZZP'er een zakelijk contract afsluiten. Dit betekent dat de werkruimte voorzien moet zijn van een eigen ingang en toiletvoorziening. Een aanbouw of garage geldt niet als zelfstandige werkruimte. Werk je vanaf je zolderkamer, dan wordt dit ook niet als zelfstandige ruimte gezien. 

Kleinzakelijk verbruiker

Wanneer je als ZZP’er een kantoor aan huis hebt, verbruik je waarschijnlijk niet zoveel energie. Heb je bijvoorbeeld alleen een computer met twee beeldschermen en een printer, dan verbruik je minder elektriciteit in tegenstelling tot een bedrijf waarbij allerlei grote machines staan. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat als je tot 10.000 kWh en 5000 m3 gas verbruikt, je een kleinverbruiker bent. Het is dan voordeliger om te kiezen voor een particulier energiecontract in plaats van een zakelijk contract, omdat de tarieven bij een zakelijk contract pas voordeliger worden bij een hoog energieverbruik.

Lees meer