Belastingtechnische aspecten van energiecontract voor kantoor aan huis

Je kunt een zakelijk energiecontract afsluiten indien je voldoet aan de voorwaarden van een zelfstandige werkruimte. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je bekijken welke belastingtechnische zaken komen kijken bij een zakelijk energiecontract.

Zelfstandige werkruimte

Een zelfstandige werkruimte betekent dat de ruimte beschikt over een eigen ingang en toilet. Een kamer omgebouwd tot werkruimte valt hier dus niet onder. Beschik je over een zelfstandige werkruimte, dan kun je een zakelijk contract afsluiten. Daarbij komen een aantal zaken kijken, waaronder het afdragen van BTW. 

BTW aftrekken over energiekosten

Met een zakelijk contract kun je de BTW die je betaalt over de energiekosten aftrekken. Het gaat hier dus over de energiekosten die je thuis maakt om je werk uit te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de stroom voor je computer, voor verlichting op je kantoor of het draaien van een wasmachine. Hoeveel BTW je van de belasting mag aftrekken en over welk deel van de kosten dat mag, kun je zelf berekenen. Dit gaat met de oppervlaktemethode. Je moet daarvoor de volgende gegevens paraat hebben:

Lees meer