In een boiler wordt water verwarmd en opgeslagen, zodat je op ieder gewenst moment gebruik kunt maken van warm water. Bij een warmwatergeiser wordt het water alleen verwarmd wanneer de warmwaterkraan open staat.

Boilers en energie

Zodra er warm water wordt gebruikt, wordt het voorraadvat automatisch aangevuld met koud water en op temperatuur gebracht. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het warme water 'op' was. In dat geval kon de boiler de warmwatervraag op dat moment niet aan. Water heeft namelijk veel energie nodig om op temperatuur te komen. Deze energie kan komen uit elektriciteit of door de verbranding van aardgas of stookolie.

Er bestaan drie verschillende soorten boilers: de elektrische boiler, de gasboiler en de zonneboiler. Een elektrische boiler gebruikt een verwarmingselement, dat werkt op elektriciteit, en een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt regelen.

Bij een gasboiler wordt warm water opgeslagen in een thermisch vat. Het koude water komt via de onderkant binnen en het warme water verlaat het vat via de bovenkant. Binnenin het vat worden het koude en warme water niet met elkaar vermengd doordat het koude water zwaarder is dan het warme.

Een zonneboiler verwarmt water via zonnecollectoren. Via leidingen stroomt het opgewarmde water dan naar een voorraadvat waarin het de warmte afgeeft aan het leidingwater.

Energievergelijker

Een boiler kan dus verschillende energiebronnen hebben. Maar welke energieleverancier past dan het beste bij de manier waarop jij energie gebruikt? En hoe maak je daarin een zo voordelig mogelijke keuze?
Energievergelijker.nl zet de voor- en nadelen van de verschillende energieleveranciers in Nederland op een rij. Als onafhankelijke vergelijker heeft Energievergelijker.nl als doel om je te helpen bij het kiezen van een energieleverancier die goed bij je past. Vul hiernaast je gegevens en voorkeuren in, zodat je direct ziet welke energieleverancier het beste bij je past.