Kilowattuur (kWh) is de meest gebruikelijke eenheid om het elektriciteitsverbruik in een bepaalde periode uit te drukken. Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis tussen de 3000 en 3500 kWh. 

Eén kilowatt staat gelijk aan duizend watt. Dat wil zeggen dat de eenheid ''watt'' staat voor een vermogen van duizend watt. Voor energie gebruikt men de Joule (J), die gelijk is aan een watt-seconde of de niet-SI-eenheid kilowattuur (kWh). Omdat een Joule een vrij kleine eenheid is, wordt kilowattuur/kWh vaak gebruikt. Ter informatie: bij SI-eenheid staat SI voor Internationale Stelsel van Eenheden, in het Frans is dit Système international d'unités.

De bijbehorende kosten

Wat zijn de kosten die bij deze termen horen? De kosten voor opwekking van 1 kWh aan elektriciteit zijn in Nederland ongeveer vier eurocent voor een elektriciteitscentrale. De verbruikersprijs ligt echter aanzienlijk hoger. Dit komt omdat er ook kosten voor bijvoorbeeld de service en stroomtransport in verrekend worden.

Hulp van Energievergelijker.nl

Energiezaken kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Daarom heeft Energievergelijker.nl een uitgebreid overzicht samengesteld van alle energie-gerelateerde begrippen. Dit stelt je in staat een nog betere keuze te maken op het gebied van gas en elektriciteit. Met Energievergelijker.nl vergelijk je eenvoudig en snel de Nederlandse energieprijzen en leveranciers. Al velen gingen je voor bij het besparen van honderden euro's op hun energierekening. Wil je ook besparen? Vul dan je gegevens en voorkeuren in in de vergelijker en regel je overstap vandaag nog!