Aardgas is een fossiele brandstof die vaak wordt gevonden in de buurt van aardolie. Dit komt omdat het ontstaat bij hetzelfde proces waarbij aardolie ontstaat. Aardgas wordt in Nederland met name gewonnen in de Noordzee en bij het Groningse Slochteren.

Aardgas is bij de boringen naar aardgas in Slochteren regelmatig op een negatieve manier in het nieuws gekomen, omdat de boringen naar aardgas kleine aardbevingen veroorzaakten in de omgeving.

De schoonste fossiele brandstof

Dat is zonde, want aardgas is de 'schoonste' vorm van alle fossiele brandstoffen. In het verleden werd aardgas vaak onterecht als afvalproduct bij de winning van aardolie gezien. Het gevolg was dat aardgas in veel gevallen verbrand werd (ook wel 'affakkelen' genoemd) of rechtstreeks in de atmosfeer verdween. En om die reden had aardgas een nadelig effect op milieu door het broeikaseffect.

Maar aardgas heeft ook op positieve wijze bijgedragen aan de maatschappij. Onder meer door de (meer dan 2.000 kilometer lange) onderzeese pijpleidingen vindt aardgas z'n weg naar miljoenen gezinnen in Nederland. Met dit aardgas kunnen gezinnen koken en hun woningen verwarmen. daarnaast wordt aardgas gebruikt in elektriciteitscentrales (om elektriciteit mee op te wekken) en als vorm van stadsverwarming. Tot slot is het ook vaak onderdeel van chemische processen waarmee onder andere kunstmest gefabriceerd wordt.

Lees meer